Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на нигерийския гражданин Аледжолово О. на властите в Кипър. 43-годишният чужденец е бил обявен за международно издирване по искате на кипърските власти във връзка с Европейска заповед за арест издадена от районния съд в гр. Лимасол. Задържан е на Летище Варна на 14.09.2020 г. при влизането си в България.

Срещу нигерийския гражданин са повдигнати три обвинения в Кипър - влизане с взлом, кражба и незаконно притежание на имущество. В издаващата ЕЗА държава първите две престъпленията се наказват със 7 години „лишаване от свобода“ за всяко от тях, а за третото санкцията е 6 години „лишаване от свобода“.

Престъпленията, за които се издирва Аледжолово О. са наказуеми и по българското законодателство.

От молбата на кипърските власти е видно, че разследването срещу нигериеца е започнало след подадена жалба от италианска гражданка, която се оплакала, че на 05.12.2016 г. в различни часове в периода 30.11. —05.12.2016 г. е било влизано с взлом в ползван от нея склад в Лимасол. Там тя съхранявала голям брои лични вещи, опаковани в кашони от където са откраднати различнн битови вещи, електротехника и други ценности на обща стойност 70,820 евро.


Освен това, от друга стая били откраднати различни евтини бижута на обща стойност 50 евро, притежание на собственичката на сградата.

На 11.01.2017 г. при претърсване на букмейкърска къща, собственост на заподозрян по случая били открити голям брой от откраднатите вещи. Пред разследващите органи, собственикът на заведението посочил че те му били предоставени от издирвания нигерийски гражданин, който бил негов съдружник в букмейкърската къща.

Пред Варнеския окръжен съд Аледжолово О. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

До фактическото му предаване на кипърските власти 43-годишният нигериец е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Тричленният състав на Варненския окръжен съд обяви, че ще се произнесе с решение в 7-дневен срок, след изтичане на срока, в който Аледжолово О. може да оттегли доброволното си съгласие.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.