Четвъртата вълна на Covid-19 ще започне да набира сила в България през август. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Изчисленията казват следното нещо: Сега сме в ръцете на РЗИ-тата на доц. Кунчев и на отпускарския сезон. Вирусът ще настъпва полекичка през август месец и аз ви казах, ако сме под 1500 случая в края на август, това ще е добре, след което отпускарският сезон ще свърши и тъй като капацитетът на РЗИ-тата е ограничен, вирусът ще пробие, така че някъде втората половина на септември ние ще сме изправени вече пред проблеми", очаква той.

Статистиката показва, че Старият континент остава един от най-силно засегнатите региони в света с 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб. Европа стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 милиона случая на коронавирус, след като по-заразният делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новите случаи.

Според експерти единственият начин да се предотврати следващо затваряне на държавата е ваксинацията.

Проф. Николай Витанов е на мнение, че тази есен медицинският персонал в България ще бъде подготвен. Въпреки това той остава скептичен в прогнозите си за четвъртата вълна на Covid-19.

"България за тази вълна ще бъде по-подготвена от гледна точка на медицински персонал, тъй като този персонал вече мина през три вълни. Друг е въпросът, че когато имате подготвен медицински персонал, а генерали - без опит, образно казано. Войниците да са опитни, а офицерите да не са, знаете ли какво пише Сун Дзъ по този повод - че не ви чакат добри времена", коментира математикът.

Проф. Витанов очаква да има ново затваряне на държавата, ако не се вземат нужните противоепидемични мерки навреме.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев очаква делта вариантът да достигне своя пик в края на септември.
Той е категоричен, че планът за ваксинация в България не е провален, но изостава и това е социален проблем, който ще доведе до натиск върху здравната система в следващите месеци.

"Когато имаме ниско ниво на ваксинация, това задължително ще се прехвърли в здравната система и ще имаме пак повече тежки случаи, повече интензивни отделения, повече смъртни случаи, което е предотвратимо. Ваксинацията е като застраховането - можем да го направим сега, за да не получим неблагополучията след един - два месеца", коментира д-р Симидчиев.

Експертите са категорични, че ваксинацията остава най-сигурната превантивна мярка срещу последващо затваряне на държавата.

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.