Гражданската еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) ще тества безплатно нивото на UV защита на слънчевите очила на варненци и гостите на града. Това ще стане на 26 юни между 11 и 14 ч по време на фестивала Green Revolutin (Зелена революция) пред Фестивалния и конгресен център във Варна.

Последното подобно публично изследване Гражданската еколаборатория извърши преди 6 години във Варна. Тогава близо 85% от тестваните очила показаха добра UV защита и само при 15% тя беше недостатъчна. Нивото на протекция не зависи от цената, която сте платили за очилата си, беше един от изводите, които специалистите направиха тогава. Продукт за 200 лв. може да бъде с "пробойни", докато такъв за 10 лв. да осигурява 100% предпазване, с уточнението, че много важен е и начинът на съхранение. Дори незабележима с просто око драскотина може да се окаже коварна. Недобрата UV защита за очите води впоследствие до очни заболявания като катаракта, например.

На щанда на Гражданската еколаборатория тази година варненци може да получат консултация от специалист и за здравните рискове от прекомерното и интензивно излагането на слънце през летните месеци, както и от допълнителното облъчване от изкуствени източници, като солариуми, уточняват от ОЦОСУР.

Продължителното и неконтролирано излагане на слънце може да се натрупа с времето и да доведе до оток на кожата, главоболие, отпадналост, смущения в съня, фотодерматит, слънчева екзема и алергия, фотоофталмия и катаракта на очите, различни видове рак на кожата и др. За да се избегнат рисковете, хората с по-светла кожа, възрастните и малките деца се нуждаят от защита още от 10 ч сутринта при ясно слънчево време. Препоръчително е използването на защитни кремове, шапки и светли дрехи. По обяд здравните експерти препоръчват да се избягват излизанията навън и да се стои със защитни средства дори на сянка.

Правилно дозирани обаче слънчевите бани имат много добър лечебен ефект при анемия и обща слабост, болести на обмяната на веществата, дихателни, кожни, хронични ставни и мускулни, гинекологични заболявания и дори безплодие, костно-ставна туберкулоза, рахит, функционални смущения на нервната система и др.

По време на фестивала Green Revolutin (Зелена революция) експертите от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще представят още възможностите за изследване параметрите на околната среда, като шум, запрашеност, радиация, GSM- и UV-лъчения, както и апаратурата, с която се извършва това.

В първия фестивален ден – 25 юни (петък) на щанда на еколозите пред Фестивалния комплекс ще бъдат пренесени станалите традиция Зелени петъци и кампанията "Шише върни, книга си вземи“. Между 13 – 17 ч в петъчния ден всеки варненец ще може да си избере позабравено издание на любима книга срещу стъклено шише от парфюм или козметика, както и да остави символично дарение от 1 лв.
 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.