Обсъждат въпроса на среща на върха на 25 март, очаква се да е физическа. Да не се опитват да ни прехвърлят вината, предупреди Борисов по адрес на Брюксел

Стратегията на ЕС по ваксинацията е допуснала грешки по отношение на заявките на препаратите, заяви първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс в интервю за в. “Шпигел ам Зонтаг”.

“Вярно е, че при заявките както от страна на Брюксел, така и от страна на държавите членки бяха допуснати грешки”, казва Тимерманс. Той призовава да не се бърза и оценки да се правят чак след края на пандемията, защото “може да се окаже, че сме действали грешно, но всичко е направено правилно”.

Според Тимерманс общата заявка за ваксини е била правилен ход. Но това споразумение е било в полза на богатите държави като Германия, признава той, цитиран от "24 часа" .

В събота България и още 4 държави от ЕС - Австрия, Латвия, Словения и Чехия, поискаха спешна среща на върха в съюза, за да се обсъди по-справедливо разпределение на ваксините във всички държави. Официално писмо бе изпратено до Брюксел. Малко по-късно към тях се присъедини и Хърватия.

Авторите на писмото - българският премиер Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, и на Словения - Янез Янша, искат разпределението на ваксините да бъде пропорционално на населението. Ръководителите на тези държави критикуват механизма, според който отделните страни и фармацевтични компании да сключват допълнителни сделки за доставки. Това води до криза в останалите държави.

В писмото си до председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел лидерите изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите членки, като някои биха могли да достигнат колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква още в писмото.

Още в петък канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че доставките на ваксини не са пропорционални на населението, защото са сключени тайни сделки между отделни страни и компаниите, които ги произвеждат. Според него тайните договори може да са били подписани в рамките на управляващите Съвета на ЕС и с участието на медицинските чиновници в Брюксел. Курц сравни подобни кулоарни съглашения с битпазар.

Според високопоставен представител на ЕС, потвърдил получаването на писмото на шестте държави, въпросът може да бъде обсъден на заседанието на Европейския съвет на 25 и 26 март. “Преди всяко заседание на Европейския съвет получаваме писма, на които отговаряме”, допълни той. Намерението е срещата да бъде физическа, но това все още не може да бъде потвърдено.

От Еврокомисията изразиха съгласие с твърденията в писмото, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините е на базата на процента на населението на всяка държава и това решение е било предложено от ЕК при всички споразумения за авансово закупуване. Същевременно от ЕК припомнят, че страните членки са решили да се отклонят от това предложение, като са се договорили да се вземат предвид епидемиологичната обстановка и необходимостта от ваксиниране във всяка държава.

“Сега да не се опитват да ни прехвърлят вината на нас”, коментира в неделя българският премиер Бойко Борисов. “Ние не искаме нищо друго от Еврокомисията, освен да ни дадат това, което сме договорили”, категоричен бе той.

Борисов добави, че България винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях.

“Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК – кога ще пристигнат договорените количества за България?”, посочи премиерът. Единственият доставчик, който спазва договорките, е “Модерна”, изтъкна Борисов.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки. Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта ЕК и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.