Снимка: Личен архив Красимира Стоянова

Световното сопрано Красимира Стоянова - една от големите оперни прими на нашето време, ще оцвети с благородния блясък на своя великолепен глас очаквания от почитателите Гала концерт на 20 август.

Варненската публика ще има привилегията пред нея на живописната сцена на Летния театър да излезе вдъхновяващата прима, аплодирана на най-високите оперни сцени - Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щатсопер и Концертхаус Берлин, Щатсопер, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Айрес, Баварската опера Мюнхен.

Красимира Стоянова идва във Варна по покана на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който вече подари на феновете й две по-камерни срещи с нейния талант - рецитал с пианиста Людмил Ангелов и творческа среща с открит урок.

“За мен е огромна радост отново да концертирам в рамките на международния фестивал „Варненско лято“ - споделя оперната прима. - Този фестивал краси родината ни с чудесни концерти и амбициозни проекти. Нека да е гордост за всички, че в разгара на лятото имаме този културен форум. На Гала концерта на 20 август, смятам, че ще успеем да зарадваме нашите слушатели с популярни арии и оркестрови части от оперни произведения. Щастлива съм, че с маестро Георги Димитров отново ще музицираме заедно, този път с прекрасния оркестър на Варненската опера.”

В програмата на този специален концерт ще чуем бисери от опери на Верди, Леонкавало, Каталани, Пучини, които обещават да превърнат срещата под звездите с обожаваната изпълнителка в истински летен празник на музиката и духа. “Концерт, на който могат да се съберат много хора, дошли с желание да се насладят на музиката в една красива лятна вечер са прекрасен повод всички да се почувстват щастливи. Изкуството е създадено за това - да прави хората щастливи!” - разкрива своя емоционален подход към сцената голямата прима.

Началото на Гала концерта с Оркестъра на Държавна опера Варна с диригент Георги Димитров и специален гост Красимира Стоянова на 20 август е от 21:00.

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище “Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка.

Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, Академичния оркестър при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър. Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 година в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в новите постановки на оперите „Сватбата на Фигаро“, „Идоменей“, „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, „Еврейката“ от Халеви,
„Гуарани“ и „Фоска“ от Гомес.

След успешен дебют в Щатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 до 2003 е щатна солистка. От есента на 2003 до момента е постоянен гост – солист там. В същия театър участва в новите постановки на оперите „Фалстаф“ / Аличе, „Ле Вили“ / Анна, „Отело“ / Дездемона, „Дон Карлос“ / Елизабета, „Ариадне от Наксос“ / Ариадне, „Русалка“, а освен това пее в спектаклите на „Травиата“ / Виолета, „Бохеми“ / Мими, „Палячи“ / Неда, „Турандот“ / Лю, „Хофманови разкази“ / Антония, „Сватбата на Фигаро“ / Графиня, „Дон Жуан“ / Донна Анна, „Симоне Боканегра“ / Амелиа, „Еврейката“ / Рашел и др.

През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатсопер Виена.

Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щатсопер и
Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Айрес, Баварската опера Мюнхен и др.

След дебюта й през есента 2001 г. в Метрополитън опера в ролята на Виолета в „Травиата“ от Верди следват през годините до сега спектакли на „Турандот“ и „Бохеми“ от Пучини, „Дон Жуан“ от Моцарт, „Отело“ и Аида от Верди, „Палячи“ от Леонкавало и „Кармен“ от Бизе.

През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс.

През 2014 г. пее в посветената на 150-тата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“, която, след като има голям успех, е повторена и през лятото на 2015 г. На същия фестивал през 2016 г. изпълнява главната роля в нова постановка на операта “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус. Пак там през 2017 предстои концертно изпълнение на „Лукреция Борджиа“ от Доницети, както и песенен рецитал.

Работила е с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинг, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др.

Красимира Стоянова е записала 4 компакт диска с оперни арии към звукозаписна компания „Орфео“, наградени с различни престижни награди: „I palpiti d’amor“ – с диригент Фридрих Хайдер, „Slavic opera arias“ – с диригент Павел Балев, „Verdi“ – с диригент Павел Балев, “Verismo“ – с диригент Павел Балев. И четирите диска са с Мюнхенския радио оркестър.

Към Музикална къща „Гега Ню“ е записала диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини. Има издадени дискове от концерти с нейно участие с оркестрите на: Баварското радио, Чикагски симфоничен оркестър, Концертгебау, Виенски симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр.

Издадени са DVD с нейно участие: „Еврейката“ от Халеви с Щаатсопер Виена, „Отело“ от Верди с Театро Лисео Барселона, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Нидерландска опера Амстердам, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Краска опера Ковънт Гардън Лондон, „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал, “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал “Реквием“ от Верди с Оперен театър Цюрих.

Камерната музика е изключително обичан жанр от Красимира Стоянова. Имала е песенни вечери в Карнеги хол Ню Йорк, Щатсопер и Музикферайн Виена, Опера Бастий Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера Мюнхен, Миланската Скала, Оперния театър в Цюрих, фестивал “Пиано Екстраваганца“ в София, фестивал“Вечери в Балабановата къща“, фестивал “Мартенски музикални дни“.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.