Един човек загина при мощна експлозия в западногерманския град Леверкузен. Четирима са безследно изчезнали, най-малко 16 са ранените, 4 от тях тежко, съобщава БНР

Взривът е станал в склад в един от най-големите технологични паркове в Европа.

По първоначална информация тази сутрин е възникнал пожар в склад за химически отпадъци, при който са се взривили три цистерни с опасни химикали, съобщи полицията, като причините за инцидента все още се изясняват.

Цистерните са с обем между 200 и 300 кубически метра. Тътенът от експлозиите, които продължиха и през деня, са се чували на 40 километра от Леверкузен.

Гражданска защита е издала предупреждение за „крайна опасност“. Хората в района на Леверкузен и близките градове се призовават да не излизат навън, да затворят прозорците и да изключат климатиците.

Към момента замерванията на замърсяването във въздуха продължават заради вероятността при пожара да са се отделили отровни газове в атмосферата. Дори в Дортмунд, на 60 километра от експлозията, във въздуха е усетена неприятна миризма и властите издадоха предупреждение да не се излиза навън.

Районът на инцидента е отцепен, затворени са части от магистралите край Леверкузен, който е важен транспортен възел. Затворени бяха детските площадки.

Няма данни за пострадали българи при взрива, съобщи българското външно министерство.

Експлозията е станала в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в "Хемпарк" (Chempark), индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta, предаде Ройтерс. "Хемпарк“ е най-големият в химическата индустрия в Европа.

Взривът е станал в непосредствена близост до склад със 100 000 тона гориво. Депото за химически отпадъци, което се е взривило, принадлежи на Currenta. Повечето отпадъци там са токсични.

„Велт“ съобщи, че има един загинал, а четирима души са сериозно ранени при експлозията.

Няколко служители са ранени, като най-малко двама от тях сериозно, а петима души са изчезнали, съобщиха по-рано от Currenta, добавяйки, че все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар.

Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за "изключителна опасност". Големият облак черен дим в резултат на експлозията може да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен.

Полицията помоли жителите наблизо да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени.

Операторът на индустриалната зона Currenta каза, че трябва да бъдат изключени и климатичните системи, докато се измерва въздуха около площадката за възможното наличие на токсичен газ.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени (магистралите А1, А3 и А59), като полицията заяви, че шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали "Байер" (Bayer).

Bayer и химическата фирма Lanxess продадоха през 2019 г. Currenta на Macquarie Infrastructure and Real Assets за 3,5 милиарда евро. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) е един от водещите алтернативни мениджъри на активи в света.

Снимка: Ройтерс

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.