Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще номинира бившия председател на Федералния резерв Джанет Йелън за свой министър на финансите, като в същото време той обяви и други членове на икономическия си, се посочва в изявление на неговия преходен екип.

Сред кандидатите на демократа са Уоли Адейемо като заместник-министър на финансите, Нийра Танден като директор на Службата за управление и бюджет и Сесилия Рус, която ще ръководи Съвета на икономическите съветници в Белия дом, посочиха от преходния екип на Джо Байдън.

Така Байдън посочи водещи членове на икономическия си екип, който ще трябва да се бори със съкрушителните удари, които нанесе коронавирусната пандемия върху американските предприятия и трудещи се.

За разлика от Тръмп, който до голяма степен избираше бели мъже за ключови позиции, ранните назначения на Байдън се оформят като много разнообразни, включително комуникационния екип на новоизбрания президент, който се състои изцяло от жени.

С избора на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ ще бъде преодоляна 231-годишната бариера между половете и ще бъде поставен опитен икономист и експерт по пазара на труда, натоварен да изведе страната от най-сериозния икономически спад след Голямата депресия.

Новината за предстоящата номинация на Йелън циркулираше на финансовите пазари през последните седмици и допринесе за солидния ръст на пазарите на акции на Уолстрийт през ноември.

74-годишната Йелън ще донесе на президента Байдън десетилетия опит в икономическата политика, като в същото време тя е уважавана от Конгреса, от международните финансови представители, прогресивните и бизнес интереси. Неотдавна тя призова за "отваряне на кранчето" на фискалните разходи, за да се съживи икономика, разтърсена от коронавирусната пандемия, и ще бъде първият човек, който през живота си е оглавявал Министерството на финансите, Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Постът обаче ще представи множество нови предизвикателства пред Джанет Йелън, чийто опит в разработването на политики през последните 20 години се концентрира до голяма степен върху паричната, а не върху фискалната политика. От друга страна, това означава много по-голяма политическа роля от тази, която тя изигра по време на дългата си кариера във Фед, институция, която продължава да полага големи усилия, за да се дистанцира от двупартийната политика.

Йелън влезе в историята през 2014 г., когато стана първата жена, която председателстваше Федералния резерв, след като в продължение на десетилетие беше президент на Фед в Сан Франциско и гуверньор във Фед. Републиканският президент Доналд Тръмп отказа да поднови нейния мандат и през 2018г. я замени с настоящия председател на Фед Джером Пауъл, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.