България ще бъде представена от двама на започващото в понеделник световно първенство по ски ориентиране в Естония. Станимир Беломъжев и Андрея Дяксова заминават за прибалтийската държава в събота, заедно с треньора Иван Беломъжев, баща на прочутия ни състезател. Станимир и Андрея ще стартират във всички индивидуални дисциплини - къса, средна и преследване, както и в смесената щафета.

Тази зима Беломъжев и Дяксова бяха абсолютните хегемони на завършилото преди 10-ина дни държавно първенство в Куртово. В Родопите състезаващият се за ски клуб Хемус (Троян) спечели и петте възможни титли, докато представителката на Карлък (Смолян) си тръгна с три златни медала от пет възможни.

Българинът е сред фаворитите на предстоящото първенство, с впечатляващата си визитка, в която блестят една световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Наред с това Станимир е трикратен световен шампион от университетски надпревари. В момента Беломъжев е шести в световната ранглиста с 6954 т., лидер е руснакът Сергей Горланов със 7045 т. При дамите Дяксова ще направи своя дебют на световно при жените, след няколко участия при девойките. Тя е на 57-а позиция в ранглистата с 5587 т., водачка е шведката Тове Александершон със 7056 т.

"Заминаваме в събота и се надявам, точно по време на шампионата в Естония да покажа максимума от себе си. Тази година форматът на първенството е без дълга дистанция, но с преследване, а средната ще е масов старт. Надявам се само да съм здрав, подготовката ни бе насочена за участие във всички дисциплини," заяви малко пред отпътуването си Станимир Беломъжев, съобщава БНР.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.