Земетресението в Ялова

Земетресение с магнитуд 4,1 разлюля района на Истанбул, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД),цитирана от БТА.

Трусът е регистриран в 23:53 ч. местно време (22:53 ч. бълг. време). Епицентърът на труса е бил в Мраморно море в района на град Чънарджък, окръг Ялова. Дълбочината му е била 11,18 км.

Земетресението е предизвикало паника сред населението.

Трусът е усетен в Истанбул, както и в други съседни на Ялова окръзи.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая посочи, че екипи на АФАД извършват обследване на терен за евентуални щети. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че няма данни за пострадали хора при труса.

Междувременно в 1:15 ч. местно време (00:15 ч. бълг. вр.) бе регистриран трус с магнитуд 4,3 в черноморския окръг Гюмюшхане. Епицентърът на земетресението е бил в района на град Келкит. Дълбочината му е била 15 км, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трусът тази нощ в района на Истанбул разтревожи много хората, след като в началото на месеца земетресение с магнитуд 5,1 бе регистрирано в залива Гемлик (Мраморно море) в района на град Мудания, окръг Бурса. Земетресението бе усетено и в мегаполиса Истанбул. Нанесени бяха щети на няколко сгради и имаше съобщения за пострадали хора при паническото бягане на гражданите от люлеещите се сгради.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.