Когато астероид е ударил сегашния Мексикански залив преди 66 млн. години, унищожавайки динозаврите, той имал ли е спътник със себе си?

Дали Земята е била бомбардирана в този ужасен ден от повече от една космическа скала?

Откриването на това, което изглежда е втори кратер от астероид, но от другата страна на Атлантика, на много подобна възраст, повдига тези въпроси. Не е толкова голям като този, който познаваме в Чиксулуб в Мексико, но все пак говори за катастрофално събитие, отбелязва Би Би Си.

Кратерът е наречен Надир. Новият обект се намира на повече от 300 метра под морското дъно, на около 400 км от бреговете на Гвинея, Западна Африка.

С диаметър от 8,5 км, вероятно астероидът, който го е създал, е бил с диаметър малко под половин километър.

Скритата аномалия е идентифицирана от д-р Уисдийн Никълсън от университета Хериот-Уат, Единбург, Великобритания, докато анализирал данни от сеизмични проучвания, за да разбере по-добре миналите климатични промени на Земята.

Такива проучвания, често правени от изследователи на нефт и газ, разкриват различните слоеве скали и седименти под земята, често на дълбочина от няколко километра.

"Тези проучвания са нещо като ултразвук на Земята. Прекарах вероятно последните 20 години в интерпретирането им, но никога не съм виждал нещо подобно", посочва Никълсън пред Би Би Си.

Формата на Надир свидетелства за сблъсък с астероид.

Смята се, че астероидът, създал кратера Чиксулуб в Мексиканския залив, е бил около 12 км. Космическият пришълец издълбал падина с ширина 200 км и предизвикал мощни земни трусове, цунами и глобална огнена буря. Толкова много прашен материал е хвърлен в небето, че Земята се оказала потопена в дълбоко замръзване. Динозаврите нямали никакъв шанс да преодолеят този климатичен шок.

За сравнение, ефектите от удара на астероид с размер на Надир биха били много по-малки.

„Нашите симулации показват, че този кратер е причинен от сблъсъка на астероид с ширина 400 метра в 500-800 метра вода“, обяснява д-р Вероника Брей от университета на Аризона, САЩ.

„Това би генерирало цунами с височина над един километър, както и земетресение с магнитуд 6,5 или повече.

„Освободената енергия би била около 1000 пъти по-голяма от тази от изригването през януари 2022 г. и цунамито в Тонга.“

Чиксулуб

Астероид с диаметър 12 км. изкопал яма с диаметър около 100 км. и дълбочина 30 км. След това тази чаша се срутила, оставяйки кратер с диаметър 200 км и дълбочина няколко километра. Днес голяма част от кратера е на дъното на морето, под 600 метра седименти. На сушата той е покрит с варовик, но ръбът му е трасиран от дупки.
Учени неотдавна пробиха кратера, за да разберат как се е появил.

Екипът на д-р Никълсън обаче е предпазлив при обвързването на двете въздействия заедно.

На Надир е дадена много подобна дата на Чиксулуб въз основа на анализ на вкаменелости с известна възраст, пробити от близък сондаж. Но за да се направи окончателно заключение, трябва да бъдат извадени скали от самия кратер, за да бъдат изследвани. Това също би потвърдило, че Надир наистина е структура от удар на астероид, а не от някакъв друг катаклизъм, например - древен вулканизъм.

Идеята, че Земята може да е била ударена от няколко астероида в един и същ ден в миналото, не е нова.

Предполага се, че ударът създал кратера Болтиш в Украйна, също може да е свързан по някакъв начин със събитието в Чиксулуб. Възрастта му не е много по-различна.

Професор Шон Гулик, който ръководи неотдавнашния проект за изследване на кратера Чиксулуб, казва, че Надир може да е паднал на Земята в същия ден. Или може да е ударил планетата милион или две години преди или след мексиканския катаклизъм. Учените ще знаят със сигурност едва когато скалите от западноафриканския кратер бъдат проучени в лаборатория.

„Много по-малък братовчед или сестра на Чиксулуб не е непременно нов аспект от историята за изчезването на динозаврите, но допринася към нашето разбиране за астрономическото събитие отпреди 66 млн. години“, казва изследователят от Тексаския университет в Остин пред Би Би Си.

„Било ли е това разпадане на родителското тяло, на множество фрагменти, ударили Земята с течение на времето? Или Чиксулуб е бил двоен астероид, където по-малък обект обикаля около по-голям?

„Това са интересни въпроси за изследване, защото да научим, че по времето на Чиксулуб се е появил още един кратер, това променя историята.“

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.