Александър Зверев. Австриецът постигна епичен обрат от 0:2 сета в среща, продължила повече от 4 часа - 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6).

Тийм е първият тенисист, различен от Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал, който печели турнир от Шлема от 2016 г. насам. По този начин беше сложен край на доминацията на Голямата тройка, която обираше титлите в последните 13 турнира.

Той е и едва вторият австриец, който печели един от четирите най-големи турнира в тениса. Преди Тийм това е правил единствено Томас Мустер на Ролан Гарос през 1995 г.

Участието на финал беше четвърто за Тийм, който беше загубил всичките си три мача преди това - на "Ролан Гарос" 2018 и 2019 от Надал и в началото на 2020 г. на Australian Open от Джокович.

"Беше трудно да остана в мача и да запазя концентрация след 0:2, но просто някак успях да го направя. Наистина не мога да повярвам какво се случи", каза австриецът след срещата.

Двубоят беше много оспорван и тества издръжливостта и волята на двамата играчи. Зверев завърши с 15 аса, но и 15 двойни грешки, които оказаха голямо влияние. При Тийм показателите бяха осем аса и осем двойни грешки.

И двамата играчи имаха повече непредизвикани грешки, отколкото уинъри - Зверев 65 срещу 52, а шампионът 55 срещу 43.
В първият сет Зверев беше много по-добър, като с уверена игра успя да запише два пробива и само за 31 минути да поведе с 6:2. След това втората част беше малко по-дълга, но германецът я взе с 6:4. В третият сет Тийм изостана рано с 1:2 и пробив, но успя да обърне развоя и спечели с 6:4.

Четвъртият сет донесе само един пробив, реализиран от австриеца в осмия гейм. След това Тийм го затвърди и вкара финала в пети сет.

В него Зверев сервираше за титлата, след като водеше с 5:3, но на свой ред допусна пробив.Стигна се до още два - Тийм поведе с 6:5, но германецът отвърна, за да вкара финала в тайбрек.

Преимуществото преминаваше от двете страни на мрежата, стигайки се до 6:6 точки. След това Тийм записа две поредни и грабна титлата, съобщи "Дневник".

Снимки: Reuters

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.