Вторият етап от ваксинацията в Североизточна България вероятно ще започне идния понеделник. Идеята е да стане едновременно във всички области на региона, обяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Дозите за останалите области ще бъдат разпределени в един ден за кратко време, за да не се отварят излишно фризерите, в които се съхраняват. В интервю за Дарик радио Стоян Пасев уточни, че пристигналите вчера във Варна ваксини са 4875 и се съхраняват в сградата на РЗИ-Варна под денонощна охрана.

Около една година е срокът на защитата, която ваксината осигурява, а все повече стават желаещите да бъдат имунизирани. От 5300 медици във Варна около 2800 са заявили желание да бъдат ваксинирани. Над 30 на сто пък са здравните работници от областта, преболедували Covid-19, те ще могат да се ваксинират след една година.

Полицаи, пожарникари и учители също ще са сред първите имунизирани. Според Пасев следващата вълна ваксинирани може да са продавачите в магазините, тъй като реално също са на първа линия, срещайки се със стотици хора на ден.

Капацитетът на двата специализирани фризера във Варна – в РЗИ и Военноморска болница, е за общо 1 милион ваксини. Такова количество се очаква в началото на март.

Управникът разкри, че е готов да му бъде поставена ваксина: "Не мога да живея в тази параноя – дали ще се заразя или не. Правих си тест – не съм карал Ковид и нямам намерение да го карам".

Пасев отбеляза още, че за първи път в лечебните заведения във Варна има 250 свободни легла за ковид пациенти.

Тази година Богоявленски ритуал на варненския плаж ще има, но без присъствието на граждани, посочи още областният управител.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.