Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Варна съобщи днес, че в XXII издание на Опера в Летния театър през 2021 година са включени 21 спектакъла. В програмата са запазени модулите: опера, оперета, мюзикъл, балет и концерт.

Ще бъдат поднесени 7 премиери: оперетата „Графиня Марица“ от Калман, дир. Ералдо Салмиери, реж. Вера Немирова (18 юни); операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, дир. Христо Христов, реж. Антониу Замфир (22 юни), която не е поставяна повече от 30 години във Варна; мюзикълът „Коса“ от Галт Макдърмот с дир. Страцимир Павлов и реж. Борис Панкин (1 юли), за пръв път на професионална сцена в България; операта „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах с дир. Павел Балев, реж. Урсула Хорнер, Австрия (14 юли), първа постановка в историята на Варненската опера; „Риголето“ от Верди (20 юли), с дир. Григор Паликаров, реж. Сребрина Соколова; балетът „Раймонда“ от Александър Глазунов, колаборация с Националната опера и балет на Република Северна Македония (7 август), първа постановка в България; „Цар Лъв“ с музика на Елтън Джон и оркестрация Данко Йорданов, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов (11 август), първа постановка в България.

Старт на оперното лято в Летния театър дава „Карузо Опера Гала (11 юни), посветена на 100-годишнината от кончината на великия тенор, под палката на Лоренцо Бизари, с петима тенори – двама от Италия - звездния Фабио Армилиато и нашумелия Анджело Фиоре, в компанията на тримата брилятни български гласове Иван Момиров, Евгений Георгиев и Даниел Дамянов.

Много вълнуващ ще бъде бенефисният концерт на Маестро Борислав Иванов, чиято достолепна 90-годишнина ще бъде отбелязана на 9 август с голяма Оперна гала, в която той е поканил да дирижират Светослав Борисов, Кръстин Настев, Стефан Бояджиев и Вилиана Вълчева, заедно с плеяда оперни солисти – всички възпитаници на високоуважавания маестро. Ученикът на Херберт фон Караян, познат с диригентското си майсторство на 4 континента, Почетен гражданин на Варна остава художествен консултант на Държавна опера Варна, а оперативния пост на артистичен директор заема Бойка Василева, доскоро артистичен секретар на оперния театър.
Друг концертен връх ще поднесе оперната дива Красимира Стоянова (20 август), която под диригентската палка на Георги Димитров ще аплодираме за пръв път в Опера в Летния театър.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.