Въпреки, че "Продължаваме промяната" изпълниха едно от изискванията на БСП, за да участват в преговори за нов кабинет, именно Кирил Петков да не е премиер, те няма да бъдат никак леки. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Именно отношенията с Русия и по думите му едноличните действия на министър-председателя в оставка е една от разделителните линии между партиите. Ако е имало шпионаж, да се оповестят и имената на българските граждани участвали в него, настоя още той.

Според БСП министър-председателят в оставка е взел еднолично решение за 70-те руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата - пълен прецедент в световната дипломация.

"Така че нямаше как да продължим преговорите с "Продължаваме промяната". Надяваме се, че едната от линиите, която ще коментираме и преодолеем е решаването на този конфликт и изключително тежката ситуация, който се създаде между София и Москва", каза Гуцанов.

Левицата вчера предложи в НС на основание на Конституцията да бъде гласувано решение, с което да задължи МС да вземе действия за отлагане на тази нота.

"Ние говорим за шпионаж, ако е имало на закритото заседание никой не е чул нищо за шпионаж. Едно е шпионаж, друга е реципрочност", каза той.

Гуцанов попита кого са шпионирали и ако е така, то тогава тези 70 руски шпиони е трябвало да имат отношения с български граждани и то на оперативни позиции, където да има интересна информация.

"Няма такива данни и никой не каза подобно нещо. Ако е така и има такива българи, защо те не са арестувани?", попита Гуцанов и допълни: "Петков ни вкара в изключително тежка ситуация. Не можем да подложим страната на такова изпитание".

По думите му категорично българският туризъм ще понесе огромни загуби. Енергийните ресурси също, които са част от националната сигурност. Какво правим, ако Русия спре доставките от петрол, попита депутатът.

Ако не се нормализират отношенията с Русия, няма анализатор, който би казал какво точно ще се случи. Нещата са твърде непредсказуеми и трябва да се положат всички усилия. Ако е реципрочност - има логика. Ако е шпионаж - кои са тези шпиони и кой от българска страна е давал тази информация. Не могат да се подлагат на изпитание икономическите и историческите отношения между България и Русия и националната сигурност на България, каза той.

По отношение на преговорите за кабинет депутатът от БСП каза, че първо ще преговарят с ПП за политики и след това за имена на министри. Безспорно една от темите ще са отношенията между България и Русия. Други - националната сигурност, енергийните доставки, социалната политика.

По думите му по-добрият вариант е да се опита да се създаде кабинет, а не да се ходи на нови избори.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.