За пет седмици 602 чужди компании са написали писма за намерения за инвестиции. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в министерството по повод резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят, съобщава "dir.bg".

"Това не са общи думи, а реални намерения за инвестиции", изтъкна министърът.

Министър Петков посочи, че 129 са писмата за директни намерения за инвестиции и експорт, 218 са тези за интерес, докато писмата за сътрудничество са 255. Той допълни, че не е имало едно търговско представителство без писмо за намерение за инвестиции.

"След като имаме толкова много фирми, показали реално желание да дойдат в България да инвестират, следващата част от таза задача е да ги реализираме. Част от тях поне да станат материални, реални инвестиции", каза Петков, цитиран от БТА.

Министърът изрази надежда още в събота да може да бъде обявена една от тези 602 компании като директна инвестиция в България. Той уточни, че компанията е европейска и има намерение да инвестира в България около 140 млн. евро. Тя работи в сферата на новото поколение електрически автомобили.

Петков уточни, че не става дума само за сглобяване и асемблиране на коли.

"Надявам се, ако в събота успеем да подпишем този меморандум, да имаме две от тези коли паркирани пред министерството", допълни министърът, който още в неделя съобщи, че страната ни е на път да привлече инвестиция в областта на електромобилите.

"Истинска победа ще е, когато видим въпросните фирми да отварят фабрики у нас", отбеляза Петков и уточни, че заявените интереси не са фокусирани в определен район на страната.

Министърът съобщи и за разговори с немска компания. "Става дума за уникално медицинско изделие. Интересуват се къде да го локират в Плевен, защото там има голям клъстър за шивачески компании", поясни Петков, цитиран и от "Фокус".

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестициите Стамен Янев изтъкна, че стремежът е тези 602 писма да бъдат реализирани в най-бърз срок. Целта е много бързо те да бъдат превърнати в действителни инвестиционни намерения и заявления пред агенцията. Това ще даде възможност в най-скоро време да започнат и първите стъпки към реализирането им.

Той добави, че голяма част от тях ще бъдат използвани като възможност за реални промоционални кампании на България в различни държави.

Съветникът към икономическото министерство Виктор Насър даде за пример, че европейска компания иска да отвори мултифункционален център в София. Има интересен проект между европейски и азиатски консорциум в автомобилната индустрия. Американски компании имат намерение да инвестират в системи, които "хващат" въглеродни емисии.

Друга компания от Европа се интересува от инвестиции в системи за съхранение на електрическа енергия. Освен това европейска компания иска да инвестира в България в производството на елементи за космически технологии - 3D принтиране на компоненти за малки спътници.

На въпрос дали би останал като министър и в редовно правителство, Кирил Петков заяви, че това не го интересува в момента.

"Това, което ме радва е всеки ден да постигаме нещо. Политическите прогнози и сглобки не са ми на дневен ред. Радвам се, че днес можем да обявим 602 писма за намерения за инвестиции", каза още министърът.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.