Ситуацията с ковид в страната в момента е под контрол, но учените са категорични, че такива вируси ще идват и в бъдеще, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.„Колкото повече отминават събитията, толкова повече хората започват да си искат стария живот и преценката да става по-различна. Анализ трябва да се прави много внимателно.

Тезата, как някой плашел, за мен е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация предния ден какво се е случило – това не е плашене, а информиране и даване на съвети какво да правиш, за да се предпазиш. Много хора загинаха и това е стрес не само за България, но и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развитието на света с 10 години назад, но този вирус го направи. Ако имаме време до следващия, защото неминуемо такъв ще дойде, а учените са категорични, че такива вируси ще идват, колкото сме повече.

„Много са премерени мерките и стъпките. Нетърпението ни да се върнем към нормалния живот е голямо, но пътят към него е имунизацията. Ситуацията в страната в момента е под контрол, доколкото заболеваемостта е ниска. Когато имаме под 1% положителни от всички изследвания, това е прекрасно. Това се дължи основно на естественото развитие на епидемичния процес, но и натрупването на преболедували и имунизирани“.

„Някои от другите заболявания се сринаха със 50% до 70%. Това всичко се дължи за мерките, защото това, което се отнася до коронавируса, се отнася и до другите вируси“, поясни Кунчев.

„Темата за смъртността е голям въпрос и анализ трябва да бъде направен. Лично аз смятам, че основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация – възрастова структура, какви заболявания имат хората над 65 години, а ако видим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние пак сме на първите места. Няма как на този фон да е различна смъртността“.

По думите на Кунчев, неносенето на маски няма да е разрешено навсякъде в закритите пространства.

„Там, където има струпване на хора, няма как да го направим, защото рискът започва да става неприемлив. При тези ниски стойности на заболеваемост считаме, че вече е приемлив рискът в по-малките колективи и помещения, във фитнес залите и спортните съоръжения хората да не носят маска, защото това не крие кой знае какъв риск за тях“, отчете Кунчев.

„Много сме внимателни в преценката и затова не мога да кажа точните правила, защото заповедта още не е излязла. Обсъждаме и механизма, по който да влезе в действие, защото ако няма контрол над изпълнението, тази заповед ще остане само на хартия. Тя важи за сравнителни стационарни места като фризьорски салони, където не се събират много хора и е по-контролирана средата. При вземане на всички останали мерки и имунизация на персонала, може да си позволят да са без маски. Такъв е случая и за спортните съоръжения, където спецификата на действията водят до това, че маската пречи повече, отколкото помага. За градския транспорт това неносене на маски няма как да важи“, каза Кунчев.

„Много се надяваме да се самоограничава вирусът. Свидетели сме на един естествен процес на епидемичната вълна, която след бързия растеж има и бърз спад. Това е характерно за респираторните вируси. Големият въпрос е докога ще продължи“, заяви Кунчев.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото. Мисля, че следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой нощ щам. Какво ще се случи наесен е това, което ни притеснява. В Европа ситуацията е чудесна, но не и в Азия, да не говорим за Индия. Най-разпространен е индийският щам. Следим как върви неговото разпространение в Европа. Вчера Индия публикува, че имат само 100 000 нови случаи. Нещата не са приключили и сме много внимателни. Този щам е налице и 100 000 случая са си много, за където и да става въпрос. Реалните случаи може да са около 10 пъти повече“, смята главният държавен здравен инспектор.

„За момента нямаме установен случай на индийския щам“, обясни Кунчев. „Правим секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. Ако има отделни случаи, няма да е толкова фатално, но на места като Великобритания той расте в доста по-бързи темпове. Определено очаквам доста по-спокойно лято. С тази тенденция в следващите 2-3 месеца надали ще се случи нещо извънредно“.

„След преболедуване също се създава имунитет, но при по-леко боледуване той не е толкова траен, а след 3-4 месеца съвсем започва спад на антителата. Много малко са хората, които след 4-5 месеца имат някакъв напрегнат имунитет. Това не значи, че не са предпазени. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, особено с антигенни тестове, защото има много фирми, които ги произвеждат, но и те не са с еднакво качество. Колегите в Европа не приемат равностойно антигенните с PCR теста. Никой не може да каже, че е предпазен на 100%, след като са имунизирани. Има около 1% хора, които не отговарят на ваксината. Ваксината дава над 90% гаранция, че шансът да се разболееш е минимален, но дори да се разболееш, ще го прекараш по-леко. Все още няма данни какъв процент колко дълго ще има имунитет“, категоричен е Кунчев.

„Определени пунктове на определени места трупат най-много грешки при издаване на сертификати. Такова място е „Александровска“ в София. Изходът е правата за корекция да се дават на РЗИ-тата. Те веднага могат да коригират. При няколко хиляди грешки това трябва да стане, за да не се бавят хората и те да могат да си вземат документа. Втората доза може да се получи отвсякъде, но ние винаги препоръчваме да е на същото място, защото данните са там и по-лесно ще получи сертификат. Човек може да си извади и сам сертификат от системата“, посочи Кунчев.

Той коментира и казуса с пенсионирането на проф. Кантарджиев и определи станалото за „неприятно”.

„Казусът има две страни - юридическа и човешка. Искам много да му благодаря, защото той е един от хората, които не знаеха никакво работно време”, допълни Кунчев.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.