Здравните власти обмислят да въведат нови ограничителни мерки в София, сред които затваряне на училищата, детските градини, ресторантите, търговските центрове и фитнесите. Темата беше обсъдена на среща между здравния министър, директори на лечебни заведения и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение предстои да бъде обсъдено и със Софийския оперативен щаб този следобед, за да се вземе решение от кога ще влезе в сила, но вероятно това ще стане до края на седмицата, съобщава БНР.

Въвеждането на мерките се налага поради нарастващия брой заразени с Covid-19 в столицата – те са 1116 за последното денонощие в София. Притеснителен е и фактът, че над 30 деца също са хоспитализирани с Covid-19.

Обсъжданите мерки се отнасят до София град и Софийска област, обяви директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

„Ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси. Всички културни мероприятия също ще бъдат забранени. Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни“, каза той.

Наблюдава се натиск върху лечебните заведения, съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

„Това, което ни предстои да направим е преструктуриране на болниците с възможност да не се създава хаос“, каза той.

Около 75% от леглата в столичните лечебни заведения вече са заети, а в „Св. Анна“, ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница те са почти изчерпани.

В болница „Св. Анна“ има 270 болни с Covid-19, като 25 от тях са в реанимация, заяви директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

„Болницата е отделила 50% от всичките си легла за Covid болни. Тази сутрин бяха заети 102% от леглата. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с коронавирус“, каза той.

При разкриването на нови легла в болниците от днес ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между леглата за коронавирус и пациентите, които имат нужда от друго лечение.

„Всяка една болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход към нея, така че да се запази балансът за Covid легла, Covid зони, усложнени пациенти с Covid-19, както и други пациенти, които имат нужда от друго лечение, ще има корекция на заповедта, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла“, каза шефът на столичното РЗИ д-р Пенчев.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.