Пролетното издание на 12-ия София Филм Фест Варна ще стартира ударно на 19 март (петък), 19:00 ч., в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и при 30% от капацитета на залата.

Съобразявайки се с пандемичната обстановка, тази година организаторите на фестивала са подготвили две издания с уникални по рода си програма - #ПРОЛЕТ и #ЛЯТО!

Пролетното издание започва едва след няколко дни (19 март) във Фестивален и Конгресен Център – Варна със селекция от 13 пълнометражни филма, а традиционните партита, коктейли и съпътстващи програми, заедно с още една прекрасна селекция от филми са предвидени за лятното издание, когато гостите на София Филм Фест Варна ще могат да се насладят на всички тези събития - на открито в двора на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“. Датите за София Филм Фест във Варна #ЛЯТО

Билетите са вече в продажба на касите на ФКЦ- Варна и онлайн на https://bit.ly/3c8voaC и са на стойност 8 лв., като за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение цената е 6 лв., а при закупуване на 5 и повече билета наведнъж, цената е 7 лева.

12-и София Филм Фест Варна #ПРОЛЕТ започва с премиерата на „ФЕВРУАРИ“, който получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020 и за радост на варненската публика филма ще бъде представен лично от режисьора Камен Калев на официалното ОТКРИВАНЕ!

На 20 март програмата на фестивала започва в 15:00 ч., зала 1 на ФКЦ - Варна с епохалната творба на големия Тери Гилиъм от 1985 г. – „БРАЗИЛИЯ“.

От 18:00 ч. зрителите ще могат да гледат Моника Белучи в „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СИ ПРОДАДЕ КОЖАТА“ на невероятната Каутер Бен Хания.

А от 20:00 ч. любителите на седмото изкуство ще имат възможността да видят на голям екран абсолютният световен #ХИТ на Томас Винтерберг – „ОЩЕ ПО ЕДНО“.

Третият фестивален ден (21 март) стартира с един наистина актуален за времето си филм на големия Мика Каурисмаки – „ЕДНА СПОКОЙНА НОЩ“ (15:00 ч.), който разказва историите на трима мъже, срещнали се в бар по време на пандемията от коронавирус.

Програмата на фестивала продължава с филма „ФАСБИНДЕР: УЖАСНОТО ДЕТЕ“ (17:00 ч.) на Оскар Рьолер, който чрез филма си създава безкомпромисен портрет на един режисьор, оставил дълбока следа в историята на киното – вликият Райнер Вернер Фасбиндер.

От 20:00 ч. зрителите ще имат уникалната възможност да видят дългоочакваният пълнометражният дебют на Павел Веснаков „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“, който получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

В понеделник (22 март) публиката ще може да види класиката на Никита Михалков от 1977 – „НЕЗАВЪРШЕНА ПИЕСА ЗА МЕХАНИЧНО ПИАНО“ и изключително актуален филм, съставен от епизоди за външното и вътрешното разпадане на обществото в Будапеща на Саболч Хайду – „ГРАДЪТ НА СЪКРОВИЩАТА“.

Програмата на 23 март включва най-новия филм на младата унгарска режисьорка Лили Хорват - „ПРИГОТОВЛЕНИЯ ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ“ и "МЪЖЪТ С ШАПКАТА“ на ветерана-документалист Джон-Пол Дейвидсън, който ше ни отведе на пътешествие сред великолепната френска природа.

Последният ден от пролетното издание на София Филм Фест Варна ще представи премиерата на варненският филм „ПОЛЕТ“ в традиционният формат „Община Варна представя“ за филми създадени с финансовата подкрепа на „Фонд Култура“.
Филмът е дело на познатия сред варненската публика музикант Нейчо Петров – Реджи, който разглежда творческия и житейски път на своя колега - музиканта Стоян Роянов Я-Я.

Програмата на София Филм Фест Варна #ПРОЛЕТ ще завърши с копродукцията на Германия, Украйна, Великобритания, Русия – „ДАУ. НАТАША“, който ще ни пренесе в сърцето на вселената ДАУ по времето на Сталин.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.