Варненският апелативен съд ще се произнесе по делото "Вероника“ в законовия двумесечен срок. В края на миналата седмица съдът даде ход на процеса за рухването на хотела, проведе въззивно съдебно следствие и изслуша пледоариите на страните, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Предмет на производството пред втората инстанция е присъда на Варненския окръжен съд от 2019 г., с която двама от подсъдимите са признати за виновни: Георги Г., управител на "Дигинг“ЕООД е с наложено ефективно наказание, а Пламен Н. от "Бултранспорт груп“ ЕООД – с условно. Първата инстанция оправда Валентин П. и Виолета Д. от "Инекс консулт“ООД, и Валентин Т. и Мехнур М. от "Планекс“ООД

Георги Г. изяви желание да даде обяснения пред съдебния състав. Той каза, че неговият ангажимент бил единствено да отдаде под наем специализиран багер за събарянето на последните 5 етажа от 11-етажното здание. Не познавал работниците и не им е предлагал пари, защото не е имал мотив за това. Според свидетелски показания, Георги обещал по 5 хиляди лева на тези, които срежат колоните на партерния етаж. Защитата му смята, че неустановено лице е мотивирало финансово мъжете да предприемат действията. Адвокатите твърдят, че прокуратурата е пропуснала основната фигура в делото – на възложителя – Международен панаир Пловдив. Налице било разминаване между предвидените в документацията и предприетите действия – вместо посочените "ремонт, реконструкция и модернизация“ било извършено събаряне на хотела. Това е бил единственият замисъл на възложителя, изтъкна процесуалният представител на Георги Г.

Защитата на получилия условна присъда от първата инстанция Пламен Н. посочи, че не е била изяснена степента на съпричиняването – загиналите работници не са зачели забраната за влизане в обекта, а след като двукратно са били извеждани от там, отново са влезли, при това в извънработно време.

Защитниците на Валентин П. и Виолета Д. настояха, че двамата са били само част от надзора и нямат вина за инцидента.

Адвокатите на Валентин Т. от "Планекс“ припомниха, че той е издал забрана за влизане в обекта. Това дружество трябвало да изпълни само грубия строеж, но не и премахването на старата сграда, което било възложено на "Бултранспорт груп“. Мехнур М. извел работниците от терена, в изпълнение на забраната.

Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че без сложната поредица от нарушаване на задълженията на всеки един от подсъдимите, не би се стигнало до фаталния резултат. Според държавното обвинение, Георги Г. е не просто наемодател на техника, а човекът, създал организация за рязане на колоните.

Частното обвинение помоли съда да признае шестимата за виновни.

Всеки от изправените на съд помоли да бъде оправдан.

Хотел "Вероника“ в кк "Слънчев ден“ рухна на 8 април 2015 г. На място загинаха 4-римата работници, участвали в събарянето, чрез ръчно къртене на носещите колони и рязане на арматурите им. Производството е второ поред пред настоящата инстанция след като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от Апелативен съд - Варна, припомня "Varna24".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.