Днес стартира четвъртото издание на международния литературен фестивал „Варна Лит”, който ще продължи до 5 юни. Темата на проявите е „Герои сега”. Тя насочва вниманието на учениците и участниците към настоящето и неговите герои, кои са те през техните очи в днешните специфични обстоятелства и защо е важно винаги да се посочва и поощрява положителния пример.

Още с откриването на фестивала ще бъде връчена почетната награда „Позиция” на писателя и лекар по професия Людмил Станев.
Събитието ще се състои на 1 юни от 18:00 ч. във Вътрешен двор на Археологически музей – Варна.
Малко след това ще се състои и дискусията „Език/Свят/Език” с водещ уважавания журналист Георги Тошев, в която три от най-силните женски пера на родната литература – Виктория Бешлийска, Мария Касимова-Моасе и Здравка Евтимова. Те ще се гмурнат в дълбините на езика, който рисува светове.

А ето и програмата на фестивала:

01.06.2021 – 05.06.2021 г.
Програмата на „Варна Лит 2021“ обхваща дневни и вечерни събития, на които ще бъде акцентирано върху юбилея „Варна – 100 години курортен град“. Предвидени са по традиция: творчески ателиета, извънкласни срещи, ученически литературен конкурс, формиран около темата на фестивала, срещи за деца и възрастни в дискусионен формат с известни творци, писателски, театрални и кино работилници. Учениците са предизвикани в нов литературен конкурс на тема „Герои сега“, в който да разкажат чрез стих, есе или текст на песен за хора от настоящето, които ги вдъхновяват.

Линк към Facebook събитието може да откриете тук:
https://www.facebook.com/events/820218522033334

„Варна Лит” е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. Литературата “влезе” в класните стаи на над 70 училища, извънкласни школи и университети не просто като още един задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица — тези на най-добрите автори на съвременна детска и юношеска литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.

Учениците се срещнаха с любимите си автори и се забавляваха, преодолявайки бариери и предразсъдъци.

„Варна Лит“ припомни на подрастващите, че четенето е нещо хубаво и интересно — извън списъците със задължителна литература, извън рамкиращото „трябва” — то може да бъде както полезно, така и забавно.“Варна Лит” създаде условия за разговор между поколения, насърчи разкриване и развитие на творческия потенциал у децата чрез срещи, работилници и артистични изяви.

Днес фестивалът е доказано очаквано и любимо събитие на хора от всички възрасти и особено на подрастващите.

Учредители на фестивала са: Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Свилен Спасов, Даниела Цочева и Искра Урумова.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.