Двама са претендентите за президент на Полша -  досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа".

Вотът ще има отчетливи политически последици за страната, която е дълбоко разделена политически. Това ще бъде четвъртият случай, в който на президентски избори участват кандидати на "Право и справедливост" и "Гражданска платформа". Конфликтът между двете формации  доминира в полската политика от 2005 г., отбелязва ДПА.

Дуда и Тшасковски, и двамата по на 48 години, елиминираха девет други кандидати на първия тур, който се проведе на 28 юни. Дуда получи 43,5 процента , а Тшасковски - 30,5%, но се очаква да привлече много от гласовете, които бяха дадени за други кандидати на първия тур. Социологически изследвания показват лек превес за опозиционния кандидат преди втория тур, предаде Франс прес.

Либералният кандидат Тшасковски може да победи със съвсем малка преднина пред настоящия държавен глава - консерватора Дуда, показват две огласени в петък социологически изследвания. Според трети сондаж обаче Дуда може да получи 53 процента от гласовете срещу 47 на сто за Тшасковски. Част от анализаторите смятат, че е трудно да се правят прогнози, тъй като ключов фактор ще е активността на избирателите, отбелязва АФП.

Подкрепен от основната опозиционна партия "Гражданска платформа", Тшасковски печели подкрепа сред избирателите, които се опасяват, че победа на съперника му ще даде на управляващата партия "Право и справедливост" възможност да продължи спорните си реформи, най-вече в областта на правосъдието, които Европейския съюз критикува. Привържениците на действащия президент смятат, че той е по-сериозен гарант за запазване на редица социални придобивки. Дуда е смятан за ключов съюзник на американския президент Доналд Тръмп, докато европейските партньори на Варшава критикуват реформите му, твърдейки, че те подкопават демокрацията, едва 30 години след падането на комунизма.

Изборите първоначално бяха насрочени за 10 май, разказва “standartnews.com”, но бяха отложени заради пандемията от коронавируса. Сега поляците имат право да гласуват лично в секциите или по пощата.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.