Мисля, че няма да загубим от един обществен дебат по темата - има ли нужда от Велико Народно събрание, има ли нужда от промяна на действащата Конституция.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" политикът от ГЕРБ и председател на временната комисия за проект на промени в Конституцията Десислава Атанасова.

Според нея това е добре да бъде обсъдено в един широк формат с достатъчно аналитична експертна мисъл и достатъчно време за коментари.

Атанасова уточни, че настоящото Народно събрание няма да работи над проекта за нова конституция, а това ще прави мандатът и съставът на Великото Народно събрание, т.е., 400 избрани и по волята на българския народ хора, експерти, професионалисти, които ще предложат нова конституция. Погрешно е, ако това е мнението на някой, че настоящото мнозинство или настоящото Народно събрание ще прави промените, коментира тя.

"Комисията няма функция на Велико Народно събрание, нито настоящият състав на парламента има такива функции. Единственото, което може да направи 44-тото Народно събрание, е да вземе решение дали ще се проведат избори за Велико Народно събрание и съответно да се разпусне. Това беше и идеята, когато се инициира дебатът за проект за нова конституция. Тя е и отговор на някои от призивите на протеста", допълни Атанасова.

Според нея за провеждането на един такъв дебат е необходима не само политическа воля, необходим е обществен ресурс, но и математическо мнозинство.

"Все в един момент, предполагам, че не толкова далечен, ще бъде поставено на гласуване това решение, т.е. предложението за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание, и то може би ако не се променят нагласите на политическите сили, които са заявили това - именно опозиционните БСП и ДПС, няма да събере мнозинство".

Десислава Атанасова коментира и изказването на Борисов, че ще подаде оставка, ако се съберат 160 гласа.

"В деня, в който се съберат 160 гласа за решение за свикване на Велико Народно събрание и разпускане на настоящия парламент, премиерът ще подаде оставка - това е доста симпатично за опозицията, но на практика те явно вече не искат неговата оставка, защото няма да гласуват такова решение".

Тя заяви, че президентът Радев оспорва втора точка от този проект на решение, а не по принцип създаването на комисия.

"Във втората си точка Народното събрание е взело решение, че ще се обсъждат предложения. Всички, които подкрепиха това решение, са имали предвид: не нови предложения, които постъпват за промяна на настоящия проект на нова конституция, който е внесен, а предложения, които са поставяни на обществен дебат, защото вероятно има становище, че предложенията, които ние сме направили в проекта, не са достатъчни".

Атанасова допълни, че е имало само едно заседание на комисията до момента. Предстои среща на всички парламентарни групи и изпълнителната власт с Венецианската комисия, може би в началото на ноември, но ще бъде до 6 или 7 ноември - виртуална среща по темата "Проект на нова конституция" основно в главата "Съдебна власт", уточни тя пред БНТ.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.