Днес тече петото издание на фестивала „Ден и Нощ на Музеите и Галериите“ във Варна. След като през миналата 2020 г, издание нямаше, а първата дата за тази беше отложена, все пак събитието се провежда днес. Този път то протича в рамките на един ден, под надслов „Ден и Нощ на Музеите и Галериите“.

По-голямата част от музеите отново отворят врати с безплатен вход, а в някои от тях ще се проведат специални и тематични акции. Очаква ни атрактивна програма във Военноморския музей и Парк- музей „Владислав Варненчик”.

През деня и вечерта до 21.00 ч днес за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей, Музей на Възраждането, Етнографският музей, Музеят за Нова история на Варна, Природонаучният музей и Римските терми.

За по-активната публика интерес ще предизвикат по - отдалечените комплекси като Побити камъни и Аладжа манастир, които също ще работят безплатно през деня на 3 юли. За пореден път в „Деня и Нощта“ ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с.Тополи. Аквариумът също ще работи до късно в събота на 3 юли. Активно във фестивала се включват и варненските галерии.

Изложби и експозиции ще могат да бъдат разгледани в Градската галерия „Б. Георгиев“, Арт галерия „Ларго“, Галерия „Арт Маркони“, галерия „Папийон“, галерия „Зиковска“, галерия „Юка“, Галерия „8“ и други. Сред останалите акценти на тазгодишното издание на Ден и Нощ на Музеите и Галериите са няколко концерта – в градската галерия на дуо „IVEL”, в комплекс „Римски терми“ на оркестър „Анима“, във Военноморския музей на Представителния духов оркестър на ВМС, а края на фестивала ще озвучат музикантите от група „LOCKDOWN“ на сцената на VARNA STREET FOOD PARK, където ще бъде закриващото парти за участници и посетители.

Отново врати ще отвори и Държавният архив във Варна с достъп за граждани до ценни документи от историята на града. За първи път в инициативата се включват „Студио 11“, фото студио „Мукава“, плажна галерия „CUBO Art Gallery”.

Очакват ни прожекции на филми, работилници за деца и възрастни, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 3 юли.

Пълната програма може да разгледате на: www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.