Камарата на представителите на американския Конгрес ще разгледа днес резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в конституцията за отстраняването на президента Доналд Тръмп от власт.

След това представителите ще обсъдят и въпроса за импийчмънт на държавния глава заради щурма на Капитолия в сряда. Това се съобщава в публикувано писмо на председателя на камарата - демократът Нанси Пелоси.

Тя посочва, че лидерът на демократическото мнозинство Стени Хойър ще поиска единодушно одобрение за резолюцията.

Пелоси уточни, че днес екипът ѝ ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка, а самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре.

Ако вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът не предприемат действия след гласуването, долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, съобщава БНР.

Лидерите на републиканците в долната камара на Конгреса дадоха да се разбере, че не подкрепят отстраняването на държавния глава, но междувременно втори сенатор от партията отправи призив към Тръмп да се оттегли.

Пат Туми заяви, че подобен ход би бил най-добрият за страната. Той обаче не смята, че процедурата по импийчмънт има смисъл само 10 дни преди края на мандата на Тръмп.

Преди това колегата му Лиса Мърковски беше първата която в петък отправи призив за незабавна оставка на президента.

Междувременно редица компании обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на конгресмените - републиканци, отказали да утвърдят победата на Джо Байдън, който трябва да положи клетва като президент на Съединените щати на 20 януари.

Заради безредиците миналата сряда са заведени най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм. При щурма загинаха пет души, сред тях и полицай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.