Руският модул „Наука” се скачи с МКС в четвъртък, но няколко часа по-късно внезапно двигателите му се включиха и това доведе до корекция в положението на цялата Международна космическа станция. Контролът върху височината на орбитата е бил загубен за период от 45 минути, отчете НАСА.

Комуникацията с екипажа пък е прекъсвала на два пъти за няколко минути.

В петък главният дизайнер на руското държавно космическо предприятие „Енергия” Владимир Соловьов, който е и ръководител мисии на МКС, обясни, че причина за инцидента вероятно е софтуерен проблем.

Ръководителят на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин добави по-късно, че може да е имало и човешка грешка.

„Всичко вървеше добре, но винаги го има и човешкия фактор. Имаше еуфория след успешното скачване, всички се отпуснаха”, коментира Рогозин в събота.

Всъщност точната причина за внезапното включване на двигателите на „Наука” все още не е ясна. По време на инцидента екипажът използва двигателите на други модули, за да стабилизира МКС. Въпреки това Международна космическа станция се завъртя на почти 45 градуса, докато се изчерпи горивото на „Наука”. Към момента няма опасност за МКС и за екипажа ѝ, тъй като в двигателите на новия модул не е останало гориво. А всички други системи работят добре и изглежда не са понесли повреди по време на инцидента.

Изтичане на хелий може да е причината за дефекта на двигателите, посочват от НАСА и добавят, че загуба на контрол върху ориентацията на космическата станция „не е често явление”.

Екипажът на МКС не е в опасност и не е бил застрашен по време на инцидента, поясни ръководителят на полетите в космическия център „Джонсън” на НАСА.

По време на полета към станцията също възникнаха проблеми с „Наука”. Основният двигател на модула отказа и така се наложи използването на резервните. А инцидентът, който завъртя МКС, се случи по време на проверка на херметизацията.

„Наука” е дълъг 13 метра. Той добавя още научни съоръжения, помещения за екипаж и нов въздушен шлюз за излизане в космоса, както и порт за скачване с руски космически кораби.

Космическият кораб "Сигнус" се скачи с МКС

НАСА и „Роскосмос” сега ще разследват инцидента. Руската космическа агенция ще поеме водещата роля, докато НАСА ще се съсредоточи върху оценката на последствията и търсенето на признаци на повреди.

Междувременно екипажът на МКС започна повишаване на налягането на друг руски модул – „Звезда”, който беше ремонтиран през март след изтичане на въздух заради пукнатини в обшивката му, уточнява "Vesti.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.