Варненският окръжен съд призна за виновен 36-годишния Стоян С., за това че на 01.04.2019 г. е убил жената, с която живеел на семейни начала в село Ново Оряхово.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие. В този случай не се разпитват всички свидетели и вещи лица, а се ползват протоколите за разпит и експертните заключения. Като граждански ищци бяха конституирани трите деца на Стоян и починалата и едно от децата на жената от друга връзка.

Стоян С. живеел от 13 години на семейни начала с убитата, като помежду им често избухвали скандали на ревностна основа. Такъв бил поводът за поредния такъв в нощта на 31 март срещу 1 април 2019г. в дома им в село Ново Оряхово. Сред поредица от нападки и обвинения във взаимни изневери, Стоян нанесъл няколко удара на жена си, след което я душил.

Двойката имала 3 деца, най-малкото от които на 8г. и по време на извършване на престъплението, децата спели в друга стая на къщата. След като извършил престъплението, Стоян С. заровил тялото на 44-годишната жена в двора на къщата, която обитавали и инсценирал изчезването й. На роднините на жената казал, че е избягала с друг мъж.

Сигнал за изчезването й бил подаден на 2 април от нейния брат. По- късно близките се натъкнали на прясно изкопана дупка в двора, която им се сторила съмнителна. Открили тялото и вещи на убитата. Стоян С. бил намерен два дни след престъплението в гориста местност зад къщата с бутилка солна киселина, с която искал да се самоубие.

За умишлено убийство, НК предвижда наказание от 10 до 20г. затвор.

Пред съда, както и на досъдебното производство, Стоян С. направи пълни самопризнания и изрази съжаление за извършеното престъпление. Обясни, че между него и жена му често избухвали скандали и взаимна размяна на удари, които ставали повод за сигнали в полицията и причина той да напуска жилището.

Стоян С. е роден в Харманли, без образование, не работи, реабилитиран.

В плеодоарията си прокуратурата подчерта свидетелските показания, според които причина за скандалите между двойката били връзките на Стоян с други жени. Това било повод 44-годишната жена да не иска да живее с него и въпреки, че е била пенсионер по болест да реши сама да се грижи за трите си деца.

Защитата на Стоян С. наблегна на факта, че подсъдимият е направил пълни самопризнания и поиска наказание към средния размер предвиден в НК.

За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на Стоян С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 18 години при първоначален строг режим. Уважени бяха гражданските искове за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева на трите деца на двойката, както и този на четвъртото дете на починалата в размер на 100 000 лева.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.