Карантината за завръщащите се от Африка е, за да не допуснем влизането у нас на нигерийския и южноафриканския щам. Това обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Четирима завърнали се от Африка са с коронавирус. Ще се изследват с какъв вариант на вируса са. Ще наблюдаваме този процес, изтъкна Кунчев.

Според него темата с ваксинацията се използва с търговска и политическа цел. Кунчев е убеден, че няма връзка между ваксината и смъртните случаи.

Ще купим около 18 милиона ваксини, подчерта той. Забавяне на доставките е имало и при трите ваксини и в другите страни.

Ефект от ваксинацията ще се усети при 30-40% ваксинирани, а епидемия няма да има при 70% ваксинирани. Хората трябва да бъдат спокойни, съветва доктор Кунчев. До края на седмицата или най-късно другата ще е ясно дали ще се възстанови ваксинацията. Ваксинацията е това, което ще ни спаси и с което ще имаме едно спокойно лято, убеден е Кунчев.

Професор Ива Христова от НЦЗПЗ обясни, че новите варианти преодоляват по-тежко протичане на заразата. Ваксинирането в голяма степен предотвратява заболяването, в малки случаи се развива заболяване, но то е леко, по думите й. Ваксините предотвратяват смъртни случаи, уверена е професор Христова. Ваксините, които са у нас са ефективни, по думите й. Тя съветва хората да не чакат до последния момент да търсят помощ, ако се чувстват зле. Настоящият пик е заради британския вариант, стана ясно още от коментара й.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.