Въпреки размириците и щурма на Капитолия, тази нощ американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън.

Работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

Поне 52 са арестуваните във Вашингтон. Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след щурма на Капитолия.

По последна информация на полицията във Вашингтон четирима са загиналите при щурма на Капитолия, една от жертвите - жена, е била простреляна от полицията на комплекса. Другите трима души починали по "здравословни причини".

При обявяване на продължаването на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“.

Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и не представят Америка.

Колегата му републиканец Мич Макконъл заяви: „Те се опитаха да подринат демокрацията и не успяха“.

„Ако тези избори бяха отменени само заради твърденията на губещата страна, нашата демокрация щеше да влезе в смъртоносна спирала. Никога повече цялата нация няма да приеме изборни резултати. На всеки четири години би било борба за власт на всяка цена“, отбеляза Макконъл.

Демонстрантите се насочиха към сградата на конгреса след като по рано бяха на митинг, по време на който президентът Доналд Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия. След това се стигна до пробив на сигурността и влизане в сградата, където можеха да се видят кадри на смут. Законодателите бяха принудени да се барикадират и по късно да бъдат изведени на безопасно място.

Стигна се до чупене на прозорци, нахлуване в офиси на законодатели, стрелба, при която бе ранена жена, загинала по-късно.

 

Малко след това на мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха членове на Конгреса, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка“, а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп.

Симпатизанти на президента са тук във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

По-рано станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Жената, която почина в сряда, след като бе простреляна от полицията, е била поддръжник на Тръмп и ветеран от военновъздушните сили.

Шефът на вашингтонската полиция Робърт Конти заяви, че смъртта на другите трима души – жена и двама мъже, в района не е свързана с насилието.

Поне 14 са пострадалите полицаи, един от тях сериозно, съобщава БНР.

В района са открити две самоделни бомби, а в автомобил са намерени пушка и коктейли „Молотов“.

Снимки: Ройтерс

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.