Навършиха се 105 години от приемането на първата българска подводница и началото на подводното плаване в България. На този ден през 1916 г. на пристанището на двореца Евксиноград, където е била флотската база, е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18 само в присъствието на царското семейство.

По случай събитието, на 25 май, по инициатива на Съюза на подводничарите в България на паметната плоча на пирса на Евксиноград, гр. Варна, бяха положени венци и цветя.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВМС, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от флота, много ветерани и бивши подводничари.

"Aко преди 105 години придобиването на подводниците е било по повод участието на България във войната и подводниците успешно са изтласкали вражеските кораби и са предотвратили бомбандирането на крайморските градове и са ги спасили от разрушения, то в днешния свят подводниците също изпълняват такава роля, като дават една много добра възможност за ранно предупреждение за действията на всеки, който с лоши намерения иска да приближи нашия бряг", разкри контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

Преговорите за купуването на подводница трябва да продължат, категоричен е контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Флотът ни от години не разполага с подводен кораб, след като през 2011 г. изважда от въоръжение половинвековната "Слава".

"Естествено ние не можем да си позволим нови подводници - те са скъпо оръжие и България не може да отдели на този етап такива средства. Но е напълно по силите ни да възстановим подводното плаване, макар и с подводница втора ръка, закупена от някоя от нашите съюзни държави членки на НАТО, ние вече имаме разговори с някои от тях", посочи контраадмирал Кирил Михайлов.

Последното плаване на "Слава" е през 2010 година. Тогава командир е капитан първи ранг Камен Кукуров.

"Подводничарството е професия, която те научава да работиш в екип, това е едно от малките места, където от всеки един зависи животът на всички останали, в същото време изгражда лидери. Какво ми е взела? Взема свободата на живота, донякъде, но ти дава една друга свобода - на духа! Определено има нужда от наличието на повече подводници в акваторията, за да бъде възстановено статуквото на Военноморските сили", разкри капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на Военноморските сили.

От август миналата година "Слава" е превърната в музей и се поддържа с безвъзмездната помощ на граждани и членове на Съюза на подводничарите.

"След като си служил там се връщаш с едно умиление, с едни спомени, когато бяхме на 25 години и влязохме в този стоманен корпус, с физически сили, с много знания", споделя капитан първи ранг Ганчо Райков - зам.-председател на УС на Съюза на подводничарите в България.

Подводното плаване у нас трябва да бъде възстановено и то скоро, казват подводничарите. Защото липсата на подводница затруднява провеждането на учения, подготовката на моряците и възможностите за разузнаване.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.