Един от най – успешните клубове по плуване „Астери“ празнува своя 8-ми рожден на 14 февруари. Варненският клуб е създаден през 2013 година и за 8 години постигна отлични резултати.

Има спечелени повече от 2500 медала, подобрени над 200 национални рекорда от Балканиади, държавни първенства и престижни международни състезания, а освен това е многократен шампион в комплексното класиране за всички възрасти.

В актива на клуба освен множеството купи, медали и постижения място заемат и едни от най – добрите национални състезатели по плуване в България, участници на две младежки олимпиади в Нанджин (2014) и Буенос Айрес (2018), както и в редица европейски и световни първенства по плуване, европейски и световни купи по плуване в открити води.

Състезатели на клуб „Астери“ са носители на Награда „Варна“ за „Ученик на годината в областта на спорта“ (2012), лауреати на Фондация „Димитър Бербатов “ за най-успелите деца на България в областта на спорта (2008, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2013) и години наред заемат място в класацията на БФПС топ 10 на най – добрите плувци в различните дисциплини.

Младите шампиони от „Астери“ присъстват редовно в месечните класации за „Спортист на Варна“, ТОП 10 най – добри спортисти на Спортно училище „Георги Бенковски“, както и в годишните класации за „Младо дарование“ и „ТОП 10 – Спортист на Варна“.

От 2015 г. в „Астери“ е Динко Юкич – хърватският плувец от Дубровник , състезавал се за Австрия. Той е едно от големите имена на европейското и световно плуване. В коронните си дисциплини бътерфлай и съчетано плуване е двукратен европейски шампион, европейски вицешампион, бронзов медалист от Световно първенство, четвърти на Олимпиадата в Лондон през 2012 на 200 метра бътерфлай, носител на медали от престижни форуми. Мерил е сили през годините с най – великите за всички времена в този спорт – Майкъл Фелпс, Райън Лохте и Чад Льо Кло.

След контузия през 2014 година се отдава на треньорска дейност . От близо 6 години по покана на председателят на „Астери“ Гергана Василева, Динко Юкич е главен консултант на шампионите от клуба. Неговата задача е да подготвя най – талантливите състезатели за престижни международни състезания.

Към настоящият момент в клуба има картотекирани 95 състезателя, които са под ръководството на професионалния треньорски състав – Динко Юкич, Антон Гиляревский, Гергана Василева и Румяна Сивков, съобщава "Народен спорт".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.