Докато чакаме ваксината на “Астра Зенека” да бъде утвърдена в ЕС, компанията “Пфайзер” обяви, че ще има забавяне в доставките ѝ и това предизвика опасения, че ваксините няма да стигнат.

Ваксината на “АстраЗенека” срещу COVID-19, която бе разработена с Оксфордския университет, може да получи одобрение за използване в ЕС на 29 януари, съобщи Европейската агенция по лекарствата миналата седмица. Производителите ѝ са внесли в агенцията в Амстердам искането си за оценка, съобщава "24 часа".

Досега две ваксини имат зелена светлина за употреба в ЕС - на “Пфайзер”/“Байонтек” и на “Модерна”. Ако продуктът на “Астра Зенека” получи одобрение от Агенцията по лекарствата, тя ще трябва да получи и разрешение за разпространение на европейския пазар, което се издава от Еврокомисията. При предишните две ваксини двете разрешения бяха издадени в един ден.

Най-рано това може да се случи на 29 януари.

Главният преговарящ с фармацевтичните фирми от страна на ЕК Сандра Галина уверява, че доставките към всяка държава в ЕС вървят по план. Според нея всяка страна има достъп до съответния брой ваксини, които е заявила. Очаква се през следващите месеци доставките да се ускорят. “Разпределянето на наличните количества започна. Според графика най-големите доставки ще започнат от април”, каза Галина.

България разчита на 4,5 милиона ваксини на “АстраЗенека”, които ще стигнат за още 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат, заяви премиерът Бойко Борисов. Проблемът е, че трябва да се изчака одобрението ѝ в ЕС.

Компанията “АстраЗенека” обяви готова ваксина седмица след “Пфайзер” и “Модерна”, но подаде по-късно молба пред Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Първото съобщение за ваксината е от 23 ноември и с нея вече усилено се имунизират британците. За ефективността ѝ обаче се появяват противоречиви твърдения - австралийски учени казаха, че тя е ефективна на 62%, и поискаха правителството да прекрати програмата за имунизиране с нея. В същото време ръководителят на германския регулатор за ваксините Клаус Кичутек твърди, че ефективността ѝ е “изключителна и чудесна”.

Във Великобритания продуктът на AstraZeneca и Оксфордския университет се разпространява от 4 януари, но има критики, че е избързано с решението и се подава противоречива информация за ефективността, произтичаща от факта, че при тестовете случайно на една от групите е дадена половин, а не цяла доза.

Има забавяне и с ваксината на “Янсен” (поделение на Johnson & Johnson), за която още не е подадена молба за одобрение в ЕС и ако това стане през февруари, както се твърди, първите дози ще са налични през април.

Всичко това съвпада и с обявеното от “Пфайзер”/“Байонтек” забавяне на доставките за Европа заради проблеми в ключовия им завод в Белгия. Те обаче ще ограничат забавянията само до една седмица, след като в Европа се появиха опасения, че доставките могат да бъдат забавени до един месец.

Компаниите “разработиха план, който ще позволи разширяване на производствения капацитет в Европа и ще доставят значително повече дози през второто тримесечие”, заявиха в съвместно изявление “Пфайзер” и “Байонтек”. Те обещаха доставките да се върнат към първоначалния график за Европейския съюз от 25 януари. За да се постигне това, били необходими определени модификации на производствените процеси във фабриката “Пуурс” в Белгия, за да се увеличи производственият капацитет от средата на февруари.

“Пфайзер” намали наполовина доставките за България, но имало запаси за втората доза

Наполовина по-малка доставка ще получи от ваксината на “Пфайзер” България. Вместо очакваните 35 хил. дози в понеделник на летище София ще пристигнат 18 700, съобщиха от здравното министерство.

Намалената доставка обаче няма да предизвика проблем, защото за вече ваксинираните са заделени втори дози от предишни доставки, успокоиха от ведомството.

“Някои се надсмиват в момента, че България била последна по ваксинация, искам да им кажа да изчакат 2-3 дни и може би пак ще стане така, че както най-добре управляваме пандемията в момента, ще се окаже, че и проф. Ангелов е бил най-прав, като заделихме за всички ваксинирани и втората доза”, коментира в неделя премиерът Бойко Борисов.

“Виждате какво става в света – бой за ваксини”, добави министър-председателят.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.