Кралица Елизабет Втора си припомни срещата с първия човек, пътувал в Космоса - съветския космонавт Юрий Гагарин, предаде Асошиейтед прес. Това стана по време на видеоконферентна връзка с ученици, изучаващи Космоса.

Елизабет Втора кани Гагарин в Бъкингамския дворец малко след историческия му полет през 1961 г., а учениците я попитаха що за човек е бил той, стана ясно от разпространени от двореца подробности за разговора.

"Руснак", отвърна тя с усмивка, а слушателите ѝ се засмяха. "Той не говореше английски. Беше очарователен, предполагам, че наистина е било очарователно да си първият".

Специалистът по Космоса Маги Адерин-Покок, която беше домакин на видеосесията, състояла се по случай Седмицата на британската наука, добави, че сигурно е било ужасно да си първият човек в Космоса и да не знаеш какво ще се случи. Кралицата се съгласи и добави, че наистина е много важно да можеш да се върнеш на Земята.

Разговорът с учениците от начално училище "Томас Джонс" в Западен Лондон, се е състоял в сряда, но за него бе съобщено едва сега.

Изминалата седмица бе тежка за Елизабет Втора, след като кралското семейство беше разтърсено от обвинения в расизъм и безчувствие, отправени му от принц Хари и Меган, отбелязва АП. Но въпреки скандала кралицата продължи да изпълнява задълженията си както обикновено, както го прави от десетилетия.

Учени от Музея на Космоса в Лондон ѝ разказаха за мисията на марсохода на НАСА "Пърсивиърънс" и обсъдиха находка - парчета от метеорит, открита през седмицата в Англия, съобщава "segabg.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.