В периода‭ ‬17-20‭ ‬февруари‭ ‬2023‭ ‬шеф-инструктори и студенти на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт взеха участие в‭ ‬12-тото Международно кулинарно състезание на Южна Европа,‭ ‬което се проведе в град Солун,‭ ‬Гърция.

Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности‭ (‬WACS‭)‬.

В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция,‭ ‬Сърбия,‭ ‬Турция,‭ ‬Кипър и Северна Македония,‭ ‬нашите кулинари завладяха жури и публика и грабнаха медали във всички категории,‭ ‬в които участваха.‭ ‬Нещо повече,‭ ‬купата‭ „‬Млад готвач на годината‭ ‬2023‭“ ‬също отпътува за Варна,‭ ‬за‭ ‬да украси витрината с постижения на‭ ‬Института.

Безспорен победител с три златни медала бе Александър Александров‭ – ‬студент в‭ ‬1-ви курс,‭ ‬специалност Гастрономия и кулинарни изкуства.‭ ‬Участникът в‭ ‬7-ми сезон на‭ „‬MasterChef‭” ‬-‭ ‬България безкомпромисно надви‭ ‬конкуренцията в категориите‭ „‬Вегетарианско ястие‭“‬,‭ „‬Устойчива морска храна‭“ ‬и‭ „‬Птиче месо‭“ ‬и заслужено спечели титлата‭ „‬Млад готвач на годината‭ ‬2023‭“‬.‭ ‬В първата категория Алекс впечатли международното жури с ястието си‭ „‬The duck nest‭” (‬Патешкото гнездо‭) ‬-‭ ‬патешко яйце су вид,‭ „‬пръст‭“ ‬от ръжен хляб,‭ ‬пържени зеленчуци,‭ ‬мус от сирене и глазирани аспержи.‭ ‬В категория‭ „‬Устойчива морска храна‭“ ‬младият шеф готвач представи‭ „‬The sea breeze catch‭” (‬В прегръдката на морския бриз‭) ‬-‭ ‬мозайка от лаврак с поширан копър,‭ ‬червена леща,‭ ‬салата от пресен копър,‭ ‬чипс от рибена кожа,‭ ‬лимоново велуте и зелено олио.‭ „‬Черешката‭“ ‬на представянето му бе ястието‭ „‬Quail variations‭“ (‬Вариации на пъдпъдък‭)‬,‭ ‬а именно пъдпъдък с еспума от ерусалимски артишок,‭ ‬крокет,‭ ‬сос‭ „‬Жу‭“‬,‭ ‬равиоли от целина и туил от ерусалимски артишок.

Със сребърен медал се отличи шеф-инструктор Калоян Колев,‭ ‬който взе участие в категория‭ „‬Ресторантски десерт‭“‬ с кейк с орехи и липов мед‭ ‬,‭ ‬панакота с лавандулов мед и лавандула,‭ ‬бисквита с липов мед‭ ‬,‭ ‬еспума с вкус на орехи и лавандулов мед,‭ ‬пукаща захар и крем и желе от облепиха.‭ ‬Основен акцент в десерта бе българския мед,‭ ‬а концепция цели да насочи вниманието към по-широката употреба на този уникален и полезен продукт,‭ ‬както и към темите за стимулиране на производството на мед и защита на пчелите,‭ ‬които са изключително важни за‭ ‬околната среда.

В отборното състезание студентите Андония Филумена Цървенкова,‭ ‬Димитър Пасков и Любомир Митев‭ „‬изиграха‭“ ‬брилянтно съчетание в три действия,‭ ‬а концепцията им бе отражение на любовта и грижата към природата.‭ ‬Менюто им включваше предястие‭ „‬By the Lake‭” (‬Покрай езерото‭) ‬-‭ ‬сушена и пушена дъгова пъстърва с еспума от ерусалимски артишок,‭ ‬сос от кисело мляко,‭ ‬компресирани репички,‭ ‬пресни кълнове и айоли с черен чесън‭; ‬основно‭ „‬In the fields‭” (‬Сред полето‭) ‬-‭ ‬агнешко филе с обвивка от спанак и пилешки муслин,‭ ‬редуциран агнешки сос с мента и нар,‭ ‬качамак с трюфел,‭ ‬глазирани с мед моркови,‭ ‬спаначено пюре и сотирани гъби Шимеджи и десерт‭ „‬In the forest‭” (‬В гората‭) ‬-‭ ‬Дъб от тъмен шоколад с пълнеж кремообразен мус от шоколадов трюфел,‭ ‬ментов мъх,‭ ‬ябълков туил и кули от горски плодове.

Целият екип на Институт по кулинарни изкуства заслужи и специално отличие от Организационния комитет,‭ ‬а именно декоративно брандирано плато,‭ ‬символ на състезанието.

За пореден път студентите и шеф инструкторите впечатлиха не само с качество,‭ ‬вкус и презентация на приготвените ястия,‭ ‬но и с професионализъм,‭ ‬креативност,‭ ‬хигиена в кухнята и най-вече сплотеност и отборен дух,‭ ‬за което получиха адмирациите на организатори,‭ ‬жури и гости на събитието.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.