Министър-председателят Бойко Борисов се похвали с пускането в движение на третия лъч на метрото. Той заяви в профила си в социалната мрежа Фейсбук, че „Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа”.

„От днес пускаме в движение третия лъч на метрото. Трасето от булевард „Владимир Вазов“ до „Красно село“ е 8 километра. По него са изградени 8 нови, модерни и красиви станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км.

 

„Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа”,

пише премиерът.

„Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова

като някой ми заговори за корупция в България – аз му показвам метрото”,

казва още Борисов, който разговаря с кмета на София Йорданка Фандъкова чрез видеоконферентна връзка преди официалния старт на третия лъч на подземната железница.

Ето и цялото изказване на премиера:

"Днес изпълняваме план, заложен преди 48 години, а именно София да има три метролинии. Днес вече имаме метромрежа", за от своя страна пък кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Докато метрото откриваха официалните лица, а свещеници отслужваха водосвет, отвън настроението прерасна в спор за пенсии, детски градини и езиковите умения на политиците, предаде БГНЕС.

Две групи от протестиращи граждани - едни срещу и едни, подкрепящи правителството, се зясякоха на входа на метростанция "Медицински университет".

"Оставка" и "вие сте крадци", крещяха недоволните от начина, по който функционира изпълнителната власт в страната. "Оставка за Радев", отговаряха им контрапротестиращите, според които именно президентът е подбудител на антиправителствените настроения в страната.

Отделни протестиращи влязоха и в словесни схватки.

"Доволна ли сте от пенсията си", попитаха протестиращи възрастна жена, дошла да подкрепи управляващите. "Доволна съм", отговори тя, пояснявайки, че за над 45 години трудов стаж получава пенсия в размер на 300 лева, което пък предизвика смесени реакции.

Други пък спориха за липсата на достатъчно детски градини в София, което оставя хиляди деца извън класиранията.

Според протестиращите политическата отговорност за това е на кмета Йорданка Фандъкова, която трябва да подаде оставка, а според опонентите им - управляващите полагат достатъчно усилия за преодоляване на този проблем.

Словесна битка се водеше и на други фронтове.

"Премиерът Бойко Борисов е единственият, който не разговаря с колегите си от другите страни на английски език", настояха други протестиращи.

"За това си има преводачи", получаваха веднага отговор.

Влизащите и излизащите от станцията гости на откриването бяха освиркани, а опитът на отделни протестиращи да влязат вътре бе спрян от полицейския кордон.

Всичко протече мирно и без инциденти.

А по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи още в личния си профил във Фейсбук, че ще бъдат осигурени 100 милиона лева за инфраструктура на бойните самолети на България.

"Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70", посочи премиерът.

"Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС", допълни Борисов.

"Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера", категоричен е премиерът.

След заседанието на Министерския съвет днес стана ясно също така, че ще бъдат отпуснати и трансфери по бюджета на МВР за 2020 г. в размер на 36 млн. лв.

Средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори, за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз, съобщи "Vesti.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.