Снимка: БНТ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да разследва „бездействието" на предишния кабинет. Според Борисов бившите управляващи не са предприели мерки за гарантиране на газовите доставки, след като е станало ясно, че войната в Украйна ще предизвика криза.

Борисов изказа възмущение от кабинета „Петков", че е оставил на служебния кабинет да разрешава газовата криза и съзря в това престъпление срещу държавата.

"В политиката е като футбола има можещи и неможещи - те ни докараха дотук. "Газпром" печели два пъти, защото през посредниците ние получаваме пак руска газ, а комисионерите отчитат част от търговската разлика обратно в "Газпром". От "Продължаваме промяната" са подлъгали американските компании, защото не са резервирали слотове за втечнен газ за 7 танкера. Къде им е решението на Министерски съвет за слотовете - това са състави на престъпление", каза Борисов, цитиран от БНТ.

По думите му бившите управляващи са довели страната до хаос и разруха с цената на газа. Той разкритикува Асен Василев от „Продължаваме промяната" за смяната в позицията му от категорично "против" руски газ към "за" руски газ, ако цената е изгодна.

Лидерът на ГЕРБ попита „Демократична България" защо във вчерашната си декларация против руския газ, не се обявяват и срещу „Лукойл".

От партията предлагат партиите да подготвят законопроект за 100% диверсификация на газовите доставки, който да е първият, разгледан от новия парламент.

По повод предстоящите избори Борисов, зави, че листите на ГЕРБ са готови.

„Сплав от знаещи, можещи, мъдри, млади, дръзновени, красиви. И в следващия парламент по възраст, знание и красота ГЕРБ ще бие всички. Ако не помъдреем като нация и не намерим път към стабилно управление, ще влезем в каскада от избори", каза Борисов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.