Водещ на вечерно шоу и изпълнител на балканския аналог на гангстерския рап – това е човекът, който е напът да детронира един от най-дълго управлявалите европейски лидери, пишат Слав Оков и Майкъл Уинфри в материал за Bloomberg.

Поп-фолк изпълнителят Станислав Трифонов, известен като „Слави“, се бори с корупцията и неравенството още преди България да се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. Той успя да докосне недоволните избиратели, на които им е омръзнало от това страната да е с най-нисък жизнен стандарт в блока, както и от безкрайните скандали на политическия елит.

С обещанията да бъде премахнат „мафиотският модел“ неговата партия срещу статуквото „Има такъв народ“ спечели повече от очакваното на изборите през април.

Това не позволи на партията на тогавашния премиер Бойко Борисов, на власт от 2009 г., ГЕРБ да състави четвърти мандат.

„Това, което ГЕРБ направи, е невъобразимо, неприемливо“, коментира през май Трифонов, сравняван често с други шоузвезди, превърнали се в политици, като Бепе Грильо в Италия и Володимир Зеленски в Украйна.

Както 62-годишният Борисов, така и 54-годишният Трифонов са от бедни семейства и набират популярност по време на прехода, който донесе хиперинфлация, банкови фалити, бедност, гангстерски войни и масови протести

И двамата също така не започват веднага с политиката: Борисов бе охранител на комунистическия диктатор Тодор Живков, а Трифонов - изпълнител, който пълнеше стадиони от Лондон до Лос Анджелис. С бръснати глави и черни кожени якета двамата залагаха на „мъжкарското“ излъчване.

Борисов подсилваше това си излъчване като полицай, а после и като кмет на София. Междувременно Трифонов помогна за популяризирането на чалгата – стил, който смесва балканска музика с поп. Той стана популярен през 90-те заради описателното си изобразяване на уличния живот, но е и обвиняван, че създава ореол на престъпността, шовинизма и ламтежа за богатства.

И докато Борисов напредваше по политическата стълбица, то вечерното предаване на Трифонов стана едно от най-популярните, а негови гости са били хора като Михаил Горбачов. Сега Слави има свой телевизионен канал, чиито програми се заиграват с антимиграционни позиции, антиваксърски теории и конспирации.

Борисов, който бе застигнат от скандали и критики за неуспеха си да подобри начина на живот в България след дългогодишното си управление, бе заменен през април, след като другите парламентарно представени партии отказаха да влязат в коалиция.

Трифонов и Борисов заявяват подкрепа за задълбочаване на отношенията с ЕС, въпреки че и двамата се съпротивляват на усилията на блока за присъединяването на Северна Македония.

Двамата са и за еврото. Борисов иска приемането му до 2024 г. Трифонов също иска европейската валута, но неговият съветник Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“, предупреди да се внимава с „прибързаните“ ходове. „Еврозоната е страхотна за богатите държави“, посочи той, допълвайки: „България не е богата държава“.

Засега Борисов не е уточнявал дали ще иска за себе си премиерския пост, ако партията му надвие „Има такъв народ“, нито кои биха били коалиционните му партньори. Трифонов, който не се кандидатира за парламента, вече заяви, че целта му не е да стане премиер. Той обаче има повече шансове за съставяне на управляваща коалиция. Най-вероятните му съюзници включват две антикорупционни партии, въпреки че взети заедно те може и да нямат достатъчно гласове за мнозинство в парламента.

До момента всички традиционни партии отказват да работят с ГЕРБ, създавайки огромна пречка пред евентуален нов мандат за Борисов. Но заместник-председателят на партията Томислав Дончев не отхвърля нищо.

„Това е естественият политически модел – лидерът на политическата партия, спечелила изборите, е номиниран за премиер“, коментира той през юни. Но „всичко зависи от редица фактори“, допълни той.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.