Може да има забавяне в доставките на ваксината срещу COVID-19, съобщиха от германската компания „Бионтех“. В съобщението се посочва, че се прави всичко, за да бъдат произведени нужните количества и запълнена празнината от липсата на друга одобрена ваксина.

"В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина", каза директорът на „Бионтех“ Угур Шахин в интервю за „Шпигел“. Част от проблемът е, че бяха поръчани едва 300 милиона дози за ЕС, а договорът е бил подписан през ноември- по-късно от други държави, отбелязва Франс 24.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където лекари бяха принудени да чакат, макар да са поставени в приоритетни групи.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на „Модерна“ на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на „АстраЗенека“, която Великобритания одобри тази седмица. Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

Той също съобщи, че Бионтех може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тя изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Бионтех целят да доставят 1,3 милиарда дози по целия свят за тази година, достатъчно за имунизиране на 650 милиона души, съобщава "tribune.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.