Белгия отново налага строги мерки за блокиране пред нарастващите коронавирусни инфекции, прием в болници и смъртни случаи. Това съобщи премиерът Александър Де Кроо по време на пресконференция днес.

„Страната ни е в извънредна епидемиологична обстановка. Натискът е огромен, както несъмнено видяхте през последните дни“, каза Де Кроо. „В момента има само един избор и това е всички ние да подкрепим нашия здравен сектор, доколкото можем. Трябва да ограничим максимално физическите си контакти.”

„Връщаме се към строго заключване, което има само една цел: да гарантира, че здравната ни система няма да се срине“, каза Де Кроо.

Мерките ще влязат в сила в неделя вечер и ще останат валидни до 13 декември. Те ще бъдат оценени на 1 декември.

Приемането на гости в домовете вече не е разрешено, с изключение на един „контакт за гушкане“. На хората, които живеят сами, е позволено да имат два контакта за гушкане.

На открито все още могат да се провеждат събирания с максимум четирима души, като същевременно се спазва социална дистанция и се носят маски за лице.

Магазините, които не са от основно значение, ще бъдат затворени. Доставката на продукти остава възможна.

Есенните ваканции ще бъдат удължени: училищата ще останат затворени до 15 ноември.

Работата от разстояние ще бъде задължителна. Ако това не е възможно, маските за лице и социалната дистанция са задължителни.

Баровете и ресторантите в хотелите също ще затворят. Хотелите могат да останат отворени, но храната трябва да се сервира в стаята.

Немедицинските професии, изискващи близък контакт, като фризьори и козметици, ще спрат работа, съобщава БНР.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.