Председателят на БЧК - Варна Илия Раев и водния спасител Владимир Панев

По случай 8 май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на червенокръстката организация във Варна отличи днес 22-ма изявени доброволци, активисти и партньори, съобщи БТА.

Церемонията уважиха началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, зам.-кметът Снежана Апостолова, директорът на Противопожарната служба комисар Тихомир Тотев, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, на здравни и социални институции.

Българският червен кръст (БЧК) има вече 145-годишна история и сме горди, че допринасяме за обществото и за опазването на хуманността, посочи председателят на областната организация Илия Раев. Той припомни, че в региона получават подкрепа хиляди семейства, а стотици младежи се обучават да оказват първа долекарска помощ и да бъдат водни спасители. Раев благодари на доброволците от БЧК и на институциите, които през годините му партнират.

С награди бяха отличени шестима младежи, петима души бяха наградени като „Заслужил деятел“. Дванадесет активисти получиха званието „Отличник на БЧК“. Със сребърни медали бяха наградени Иванка Неделчева, дългогодишен председател на общинската структура на Червения кръст в Дългопол и Владимир Панев, който над 40 години е воден спасител, инструктор и лектор.

***

Доброволецът Владимир Панев е спасил повече от 40 живота

Повече от 40 живота е спасил през дългогодишната си кариера като воден спасител доброволецът от Българския Червен кръст – Варна Владимир Панев, който днес бе награден със сребърен медал за своите заслуги. Освен спасител той е и инструктор и лектор в курсовете за обучаване на млади плувци.

Панев сподели, че сред спасените от него е имало и много деца. Той самият следи за сигурността на хората на плажа или в басейна вече от 45 години. Изкарал е курса за спасител още като студент. През дългогодишната си кариера е обучил стотици млади хора да плуват.

Ще остана спасител и инструктор, докато съм в добра физическа форма, каза още Панев. Според него много млади хора имат интерес към плуването. През последните години мнозина изкарват и курсове за спасители, защото това им дава шанс да работят и в чужбина. Ако започнат още като ученици или студенти, може да им стане и професия, уточни Панев.

Посланието му към плажуващите беше да бъдат внимателни и да уважават морето. В началото на август се появява мъртво вълнение и то става различно от това, което е през юни или юли, припомни Панев. Той подчерта, че в морето не бива в никакъв случай да влизат хора, които са преяли или употребили алкохол. Миналото лято ми се наложи да спасявам човек на 1,50 метра дълбочина, защото беше пиян, посочи той. И допълни, че ако попаднат на дънна яма, влезлите във водата трябва да запазят самообладание и да не се паникьосват.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.