Барбадос стана република и кралица Елизабет II вече не е държавен глава. Сандра Мейсън е новият държавен глава на републиката, а певицата Риана бе обявена за национален герой.

В края на септември парламентът на Барбадос единодушно подкрепи конституционните изменения за отказ от монархическата форма на управление и превръщането на страната в република, а почти месец по-късно гласува за назначаването на генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън за първи президент, съобщи БГНЕС.

На 29 ноември Мейсън положи клетва като държавен глава.

Церемонията по учредяването на републиката и встъпването в длъжност на президента се провежда в деня на 55-ата годишнина от независимостта на Барбадос, която страната получи на 30 ноември 1966 г.

В съобщение до новия президент 95-годишната кралица Елизабет II изпрати своите поздравления до всички в Барбадос, които според нея са заели специално място в сърцето ѝ, съобщи Ройтерс.

Певицата Риана през септември 2018 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Барбадос заради приноса ѝ за популяризирането на островната държава в чужбина. Отговорностите ѝ включват образование, туризъм и инвестиции.

Днес тя присъства на встъпването в длъжност на първия президент на Република Барбадос. Тя седна до принц Чарлз заедно с други поканени на церемонията.

"Представяме ви националния герой на Барбадос - посланик Робин Риана Фенти", заяви министър-председателят Мия Мотли по време на церемонията, информира БНР .

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.