Президентът на САЩ Джо Байдън подписа серия от укази за борба с климатичните промени, с които ги класифицира като проблем за националната сигурност. "По мое мнение вече чакахме твърде дъго да се заемем с климатичната криза и не можем да чакаме повече", каза той в Белия дом. Байдън заяви пред репортери, че плановете му ще създадат нови работни места в сферата на чистата енергия.

Той се надява да се справи с репутационния удар, който нанесе управлението на Доналд Тръмп на мястото на Съединените щати в борбата с климатичните промени. Президентът, който пое властта миналата седмица, вече е подписал десетки укази - повече от предшествениците си - след като обеща да изкорени част от наследството на Тръмп, съобщава "Дневник".

Какво се променя

Указите предвиждат:

- спиране на сондажите за петрол и газ във федерални земи и води, като започналите проекти ще бъдат преразгледани, макар все още да не се въвежда обещаната от Байдън забрана за нови сондажи;

- намаляване на субсидиите за изкопаеми горива;

- автопаркът на правителството ще спре да разчита на леки автомобили и камиони с двигатели с вътрешно горене и ще премине към електромобили;

- климатът става "основен елемент" от американската външна политика;

- създава се съвет за справедливост за околната среда, подчинен на няколко агенции, който ще трябва да се справи с расовите и икономически неравенства, свързани с климатичните промени и замърсяването (Байдън иска да прокара пакет за чиста енергия от 2 трлн. в Конгреса, а 40% от него да бъдат за общности в неравностойно положение);

- отвъд указите специалният представител на САЩ за климата Джон Кери каза, че страната планира да обяви цел за намаляване на парниковите си газове до 2030 г. съгласно Парижкото споразумение за климата.

Ефектите

Целта ще се представи преди 22 април (Деня на Земята), когато Байдън смята да е домакин на международна среща на върха за климатичните промени. По думите на Кери на работниците е предлаган "фалшив разказ" за климатичните промени в последните години с идеята, че "справянето с климата ще е по някакъв начин за тяхна сметка".

За администрацията на Байдън отговорът на климатичните промени носи както ползи на околната среда, така и решения във времето, когато коронавирусната пандемия увеличи безработицата. "Чистата енергия" може да създаде милиони работни места, каза той. "Това не са вятърничави идеи, а конкретни решения, които могат да дадат резултат. Не е време за малки мерки, трябва да сме смели."

Една четвърт от емисиите на САЩ идват именно от изкопаеми горива, добивани във федерални земи. Оценки, цитирани от "Гардиън", сочат, че 280 млн. тона емисии ще бъдат премахнати на годишна основа, ако се наложи забрана (каквато възможност отваря вчерашният указ).

Организацията Western Energy Alliance, която представлява интересите на петролната и газова индустрия в западните щати, обаче ще оспори мораториума в съда - президентът ѝ Катлийн Сгама обясни, че дневният ред на Белия дом се води от "екологичната левица".

Снимка: Associated Press

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.