Нов ден за Америка. Във Вашингтон Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.

Церемонията се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Другият риск също е минимизиран - този от заразата с Covid-19. Жителите на Вашингтон са призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемония, съобщава БНР.

Мерките за сигурност са невиждани. За да се добере човек до Капитолия, трябва да премине през лабиринт от няколко кръга метални и бетонни заграждения. Само притежателите на специални пропуски ще могат да са в близост по време на полагането на клетвата.

Това кара хората, дошли за събитието в американската столица, да останат по стаите си и да го гледат по телевизията.

Метростанциите в сърцето на Вашингтон са затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях има въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Близо 74 милиона гласуваха за Тръмп, Байдън протяга ръка към тях и тепърва предстои да разберем как те ще отвърнат. Още повече като се има предвид, че Тръмп отказа да приеме изхода от вота и това се сочи за подбудител на щурма на американския Конгрес на 6 януари, при който загинаха петима души.

От своя страна при отпътуването си от Белия дом за последен път в качеството си на президент Тръмп заяви от военната база „Андрюс“, че желае успех на новата администрация, като изтъкна, че те имат изградена основа да постигнат нещо блестящо.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.