Австралия беше откровена, открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделка за френски подводници, заяви министърът на отбраната Питър Дътън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

След сключването на ново споразумение със САЩ и Великобритания, Канбера се отказа от сделката от 2016 г. за закупуване на конвенционални френски подводници. В четвъртък страната обяви, че планира да построи най-малко 8 подводници с ядрени двигатели с американски и британски технологии, като част от тристранното партньорство в областта на сигурността.

Дътън подчерта, че разбира недоволството на французите, но отбеляза, че твърденията, че австралийското правителство не е изразило своето безпокойство пред Париж противоречат на публично направени изявления. "Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и искаме да работим в тясно сътрудничество с французите и ще продължим да го правим в бъдеще", заяви министърът. Той добави, че страната е взела решение в интерес на националната си сигурност, уточнява БТА. 

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подходящи за денуклеаризираната страна.

Решението за отказ от договора на стойност 90 милиарда австралийски долара (56 милиарда евро) предизвика гнева на Франция, която е съюзник на САЩ и Великобритания в НАТО. Париж отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и обвини съюзниците си, че лъжат за проектите си.

Споразумението изправи САЩ пред безпрецедентна дипломатическа криза с Франция, която според анализатори може да причини трайни щети на съюза с Париж и Брюксел и поставя под съмнение обединения фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да изгради срещу Китай, отбелязва Ройтерс.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.