Фармацевтичната компания AstraZeneca е съобщила на Европейския съюз, че очаква да достави по-малко от половината ваксини срещу коронавирус, договорени през второто тримесечие. Това разкри представител на Европейския съюз пред "Ройтерс".

От британско-шведската компания не отричат информацията, но по-късно в съобщение поясниха, че се опитват да увеличат производството, за да доставят обещаните 180 милиона дози, съобщава "news.bg".

Очакваният спад на доставките, за който не бе съобщавано по-рано, идва след голямо намаление през първото тримесечие. Всичко това може да попречи на ЕС да изпълни заложената цел 70% от пълнолетните в Общността да бъдат ваксинирани до лятото.

Източникът от ЕС, който участва на преговорите с компанията поясни, че от AstraZeneca са заявили пред Брюксел по време на срещи, че те ще доставят по-малко от 90 милиона дози през втората четвърт.

Миналата седмица медии разкриха съдържанието на договора между компанията и ЕС. В него е заложено 180 милиона дози да бъдат доставени на 27-те страни членки през втората четвърт на годината.

От фармацевтичната компания коментираха, че работят върху увеличаване на производството и ще се опитат да доставят 180 милиона дози на ЕС през втората четвърт.

Източникът от ЕС потвърди, че AstraZeneca планира да достави около 40 милиона дози през първото тримесечие, което отново е наполовина по-малко от 90 милиона дози, които се предполагаше, че трябва да бъдат доставени.

От AstraZeneca предупредиха ЕС през януари, че няма да могат да изпълнят целите си през първото тримесечие. Компанията също трябваше да достави 30 милиона дози през последното тримесечие на 2020 г., но не достави нито една доза, защото трябваше да бъде одобрена от регулатора на ЕС.

Като цяло ЕС може да получи до края на юни 130 милиона дози при договорени 300 милиона.

Общността също среща забавяне на доставките и от Pfizer/BioNTech и Moderna. До момента ЕС е одобрил ваксините само на тези компании.

Според документ на германското здравно министерство от 22 февруари AstraZeneca прогнозира да достави всички ваксини до края на септември.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.