Европейската комисия поиска от фармацевтичната компания "Астра Зенека" да изпълни задълженията си за доставка на ваксини в Европейския съюз при условията на прозрачност, заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в ефира на германското радио "Дойчландфунк", съобщи Ройтерс.

"Искаме от "Астра Зенека", както и от другите компании, реализирането на обещаните доставки. Количеството дози, които трябва да бъдат доставени, е ясно посочено" в договора с "Астра Зенека", подчерта председателката на Европейската комисия и заяви, че този договор ще бъде направен обществено достояние.

Европейският съюз се озова в спор с "Астра Зенека", след като фармацевтичната компания заяви миналата седмица, че ще намали броя на доставките за ЕС през първото тримесечие заради производствени проблеми в завод в Белгия.

Това означава, че ЕС ще получи през този период 31 милиона дози, което е с 60 % по-малко от договореното, заявиха представители на ЕС. Намаляването на доставките ще създаде затруднения за страните членки на ЕС, чиито кампании по ваксиниране на населението изостават в сравнение с тези в Израел, Великобритания и Съединените щати, отбелязва агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.