За осма поредна година „Аспарухово“ ще бъде домакин на Международния фестивал за късометражни филми на млади автори „Карантината“, организиран от школа по изкуства „Дедал“, съобщи кметът на района Ивайло Маринов.
От 2 до 6 август плажът пред рибарско селище „Карантината“ в кв. „Аспарухово“ отново ще приюти създатели и любители на късометражното киноизкуство. Под звездите, на самия морски бряг в рамките на петте фестивални вечери публиката ще има възможността да види 34 нови късометражни ленти от 17 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация.
За поредна година кинофестивал „Карантината“ дава път на млади автори, голяма част от филмите са премиери за България и ще бъдат излъчени за първи път във Варна.
Прожекциите с начало 21:00 ч. са при вход свободен.
От 20.00 всяка вечер - авторска музика на живо на съвременни български джаз изпълнители.
Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на ул. „Антим I“ всеки фестивален ден от 18:30 до 20:00 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа.
Тази година непосредствено след кинофестивала мястото ще оживее и с нов фестивал, наречен Q-jazzfestival, с авторска музика от богатото стилово разнообразие на джаза. Дати за провеждането са 8 и 9 август.
Преди двата фестивала е организирана акция по почистване на труднодостъпните плажове от нос Галата до рибарското селище (плаж „Романтика“ под кв. „Галата“, труднодостъпната брегова зона на местност „Зеленика“ и плажа на кв. „Аспарухово“ пред рибарско селище „Карантината“). Отпадъците от труднодостъпните места ще бъдат извозени с лодки до плажа на рибарското селище и предадени за рециклиране.
Акцията, която ще се проведе на 1 август ще завърши с прожекция на късометражен филм, засягащ темата за „ничиите отпадъци“ в природата и неизбежното им достигане до водните басейни.
Събитието се осъществява, като част от кампанията за чисти Събития#БезОтпадъци на сдружение „BG Бъди активен“, като част от дейностите по проект „Партньорство за красива и чиста България“ и дългосрочната програма Място България. Партньори по проекта са Морски клуб „Приятели на морето“ и сдружение „Пауър Джъмп“.
Начало на кампанията по опазване на околната среда - 1 август в 16:00 ч. на плажа пред рибарско селище „Карантината“.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.