Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на командващия въоръжените сили Мин Аун Хлаин заради изборна измама.

Говорител на телевизионния канал "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение. Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Войници са разположени по улиците на столицата Найпидо и най-големия град Янгон. Затруднени са интернет връзките и някои телефонни услуги. Банките временно преустановиха финансовите дейности.

Мианма, позната преди 1989 година като Бирма, беше управлявана от военните до началото на демократичните реформи през 2011 година. На изборите през ноември партия "Национална лига за демокрация" на Аун Сан Су Чи спечели достатъчно места, за да сформира правителство. 75-годишната Су Чи е най-влиятелният политик в страната и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим. Тя призова обществеността да се противопостави напълно на военния преврат.

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, в който новият парламент трябваше да започне работа.

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки със столицата Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на задържаната лидерка Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт "Иравади" освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

Във видеообръщение, излъчено от военната телевизия, военните съобщиха, че властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн. Армията ще предаде властта в страната след провеждане на свободни и честни избори. Такова съобщение на сайта на въоръжените сили, цитира агенция Ройтерс. На среща на военните ръководители главнокомандващият генерал Мин Аун Хайн е обещал армията да гарантира "многопартийната демократична система".

Редица световни лидери осъдиха военния преврат.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш порицава строго задържането на фактическия цивилен ръководител на страната Аун Сан Су Чжи и на други лидери.

Съединените щати изразяват "сериозно безпокойство и тревога" от съобщенията, че са били задържани представители на властите и на лидери на гражданското общество. Държавният секретар Антъни Блинкън призовава военното командване да ги освободи и да уважава волята на народа , изразена на демократичните избори на 8 ноември.

Призив за освобождаването на задържаните отправи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава БНР.

Снимка:ЕПА/БНЕС
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.