Поддръжници на йеменските бунтовници хуси участват в демонстрация в столицата Сана в подкрепа на палестинците в ивицата Газа и срещу извършените под ръководството на САЩ въздушни удари в Йемен, 26 януари 2024 г. Снимка: AП

Страните от ЕС може да останат без енергийни ресурси заради ескалацията на конфликта в Червено море и намаляването на доставките от Русия. Това отбеляза агенция Асошиейтед прес (AП).

Тя посочва, че атаките на бунтовническото йеменско движение Ансар Аллах (Хуси) срещу търговски кораби в Червено море създават нова заплаха от прекъсване на енергийните доставки за 27 страни от ЕС. Много корабни компании са решили да пренасочат корабите си покрай нос Добра надежда, причинявайки закъснения и отмяна на доставки. Така през януари са били анулирани около 70% от доставките на втечнен природен газ от Катар.

След началото на руската специална операция в Украйна някои страни от ЕС взеха курс към отказ от внос на руски енергийни ресурси. Ситуацията с доставките на газ в Европа също беше негативно повлияна от саботажа на газопровода "Северен поток". В същото време Австрия и редица страни от Югоизточна Европа все още получават газ от Руската федерация, отбелязва АП.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да се подготви за най-лошата ситуация с доставките на газ.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа хуситите заявиха, че ще нанасят удари по територията на Израел и няма да позволят на свързани с еврейската държава кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ел-Мандеб, докато Тел Авив не се изтегли от анклава. По последни данни, от средата на ноември миналата година досега, хуситите са нападнали повече от 30 търговски кораба в Червено море и Аденския залив.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.