Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов. Излекуваните за последното денонощие са два пъти повече от новите случаи. На седмична база ситуацията е същата – съответно 10 454 към 5170.

По отношение на заетостта на болничните легла на национална база – 32% са заети леглата за неусложнени пациенти, 47 на сто е заетостта с пациенти в усложнено състояние.

Медиците с положителни тестове – 9045 от началото на епидемията, активните случаи към момента са 2833, от които в лечебни заведения са 117, в интензивни структури – 7 души.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни от своя страна, че заради празниците Европейският център за контрол на заболяванията не публикува данни за този период заради липсата на точност.

„На базата на това, с което разполагаме като данни, България продължава да се води официално на 24-то място по заболяемост в ЕС и на 5-о на Балканския полуостров. Съответно по отношение на смъртността – на 3-о място в ЕС“, съобщи доц. Кунчев.

У нас Кърджали, Разград и Габрово са трите области с най-ниска заболеваемост – под 120 на 100 000.

С най-висока са Враца, Русе и Варна.

Най-свой ред председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов посочи, че към момента ваксинираните в страната са около 7900 при много добра организация: „Към момента нямаме информация за странични влияния. Ако има такива, ще ви информираме“.

„Ще обявим резултата от мерките в средата на януари, както сме обещали“, съобщи още проф. Ангелов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.