Посолството на САЩ в Анкара заяви в петък, че временно спира всички услуги за американски граждани и дейността на визовите служби в мисиите в Турция заради съобщения за потенциални терористични атаки и отвличания на американски граждани. съобщава агенция "Ройтерс".

"Американската мисия в Турция е получила достоверни съобщения за потенциални терористични атаки и евентуални отвличания на американски и чужди граждани в Истанбул, включително срещу генералното консулство на САЩ, както и на потенциално други места в Турция", заяви посолството.

Уебсайтът на американското посолство информира, че "ще бъдат временно преустановени услугите в мисиите на САЩ в Турция, включително посолството в Анкара, Генералното консулство на САЩ в Истанбул, Консулството в Адана и Консулската агенция в Измир".

Говорител на американското посолство посочи, че изявлението е публикувано след текуща оценка на условията за сигурност в Турция.

Американските граждани са "посъветвани да проявяват повишена предпазливост на места, където могат да се събират американци или чужденци, включително големи офис сгради или търговски центрове".

Ройтерс напомня, че навръх Нова година през 2017 нападател уби 39 души при нападение в нощен клуб в Истанбул, за което по-късно бе заявено, че е член на Ислямска държава. Това беше едно от поредицата нападения, при които загинаха десетки хора в Истанбул и в други части на Турция.

След нападението турските власти извършиха репресии срещу заподозрени членове на Ислямска държава и кюрдските бойци, като извършиха много операции за сигурност в цялата страна и задържаха стотици хора.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.